Темата на Нова

Темата на Нова: История на черно - неделя, 27 ноември, 19:30 ч.

• От 0/5

Неделя, 27 ноември, 19:30 ч.
тема: История на черно
автор: Марин Николов

Марин НиколовПреди няколко седмици „Темата на Нова” показа как българи, подсъдими за трафик на антики, се събират в Мюнхен по време на аукцион за старинни монети. Екип на Нова ТВ се внедри в средите на иманярската мафия и проследи пътя на незаконно изкопаните антики от античното римско селище Рациария до тръжните къщи в Западна Европа.

Освен за трафик на антики, някои от лицата, показани във филма  „История на черно”, са заподозрени и за имами
. А именно, че предлагат на колекционери съвременни копия на антични предмети или монети, като ги представят за оригиналите.

През 2006 г. Емил Бакалски-Джуката е заловен, докато превозва пратка автентични антики и 15 отлични ментета на ауреуси – златни римски монети
. След ареста на Емил Велков-Дебелия преди около два месеца пък тръгна слух, че клиенти, на които той пробутал фалшификати, са подали сигнал, че иманярства. Според закона, който продава копия на ценни предмети, като ги обявява за оригинали, върши измама. Измамата се наказва със затвор от една до 6 години...

Кой още посещава аукциона в Бавария? Кои са българските майстори, сочени за фалшификатори на антики?
Кой е най-добрият майстор на антични съдове от благородни метали? Какви са печалбите от успешните сделки с ментета? Кои са най-търсените културно-исторически ценности от българските земи? Как става фалшифицирането на римски и гръцки монети у нас?

Още за Темата на NOVA

12:30
25.01.2020
Темата на NOVA
19:20
26.01.2020
Темата на NOVA

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg