Актуално В програмата

Американка става булка в Рибново

Добави коментар

Американците Кори и Анна пристигат в Рибново още призори, защото много искат да се запознаят на живо с прочутите рибновски сватби.
Американците Кори и Анна пристигат в Рибново още призори, защото много искат да се запознаят на живо с прочутите рибновски сватби.

Американка става булка в РибновоВ следващия епизод на “Изгубени в България” на 2 ноември Анна О’Нийл и Кори Олсън откриват един пъстър свят, твърде различен от всичко останало в България. Но дали това е България?

Село Рибново е място, където времето е минало, а традициите – отдавна забравени навсякъде другаде, освен там.

Кори и Анна пристигат в Рибново още призори, защото много искат да се запознаят на живо с прочутите рибновски сватби. Преди сватбата обаче, те се запознават с още един местен феномен – женската носия. Рибново има железни традиции в това отношение. Жените там ходят в шалвари, престилки, забрадки и манта, които прикриват извивките на телата им. За да не се различава от останалите жени в селото, Анна обува традиционите шарени шалвари и престилка.

Работният ден на домакинята им Нели започва още по тъмно в обора с риене на тор. Анна и Кори с готовност се включват, но миризмата е непреодолимо препятствие... Двамата отиват да берат тютюн, което се оказва освен трудна и лепкава работа. Кори, който е пушач е много благодарен и признателен на тези хора, заради които има цигари.

Американка става булка в Рибново


За разлика от останалата част на България, в село Рибново няма мъжка и женска работа. Тук всичката работа е женска. Затова докато Анна приготвя обяд с домакинята и се учи как се прави качамак, Кори лежи и си почива.

Американка става булка в Рибново


Село Рибново е известно с традиционните си сватби и най-вече с това как изглежда булката. Тя е облечена в многоцветна, а не бяла рокля. За сметка на това лицето и е изцяло бяло, облепено с различни разноцветни лъскави пайети или “пулчета”, както ги наричат местните. А булката наричат “Гелина”. За трансформацията на една американка в рибновска булка е необходима цяла кутийка крем “Здраве” и стотина разноцветни пайети. Преживяването за Анна е любопитно и уникално, но тя категорично не желае да го повтори. Свикнала с мисълта, че в сватбения си ден булката трябва да се чувства най-красива, като “Гелина” Анна е абсолютно убедена, че никой мъж няма да я хареса в този вид – “като клоун”. Или като зомби, каквато е оценката на Кори, който пък е много щастлив от факта, че за него няма такъв костюм...

Може ли да се каже, че Рибново е в България, но Рибново не е България? Пребиваването на американците в Рибново предизвиква у тях толкова противоречиви емоции и впечатления, че за пръв път продуцентът Джен Хонг сяда на горещия стол пред камерите, за да коментира.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Изгубени в България

Американец опитва да стане нестинар

Американци се връщат в XIX-ти век

Американци се учат варят ракия

Американци правят чеверме и пеят родопска песен за Барак Обама

NOVA и Diema с нова визия