Архив Отечествен фронт

Да мечтаеш да те убият

Добави коментар

В деня за размисъл социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” разказва историята на Ваня от Варна, която мечтаеше някой да я убие.
В деня за размисъл социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” разказва историята на Ваня от Варна, която мечтаеше някой да я убие.

“Когато говорих с Ваня, тя искаше да умре. Толкова искаше да умре, че аз изненадано я попитах дали иска някой да я убие. Тя се оживи и каза едно почти весело „да“.” – разказва Мартин Карбовски. – “Няма да повярвате, но тази жена търсеше някой да ѝ спести по-нататъшния живот и унижение. Мечтата на Ваня се сбъдна. Някой я уби. Намериха се такива хора и те бяха журналисти.”

Ваня губи работата си след 90-та година, мъжът ѝ се пропива и се разделят, родителите ѝ умират. 17-годишната ѝ дъщеря катастрофира, обездвижва се и се самоубива - “за да не съм ти в тежест, мамо” както пише в предсмъртното ѝ писмо. А Ваня остава сама сред вълци. Живее сама в боксониера, пълна с руски книги, които продава, за да има да си купи хляб.

“Една българка от Варна като в американски филм беше склонна да помоли някой да я убие. Не ѝ се живееше. “Искаш ли някой да те убие?” - питах я аз, а тя отговори оживено – “Да, искам!”. Не вярвах, че това ще се случи.” – коментира Карбовски. – “Но се случи. Тази есен на 7 септември телевизията  разказа тъжната история на Ваня. Веднага след това  се оказа, че мошениците, които бяха направили живота на Ваня черен, са по-силни от истината. Те я оклеветиха, че е измамница, че самата тя краде апартаменти и прочие гадости. На 12 септември Ваня се самоуби.

ВаняЩе коментирам само едно нещо – в моята работа безпогрешно мога да позная кой е мошеник и крадец на недвижима собственост. И още – Ваня не търсеше нито съчувствие, нито помощ. Ние ѝ предложихме помощ и пари, но тя отказа. И най-важното – мошениците не се самоубиват от срам. И още нещо, последно – да, понякога медиите убиват. Колегиално казано – станала е грешка.

Днес трупът на Ваня е в един хладилник и няма кой да я погребе. Опитахме се ние да платим погребението й, но дори и това ни бе отказано поради нелепи процедури и чиновници-идиоти. Църквата също не иска трупа на Ваня, защото е самоубийца...

Днес е ден за размисъл. И аз си спомням, че в разговора си с Ваня тя нито един път не обвини държавата, че не ѝ помага. Тя каза нещо друго: „За да има човек – преди това трябва да има хора. А хората наоколо ги няма. Те са освирепели. Вършат само лоши неща...“
Това е история от вчера. Утре, разбира се, ще бъде различно, а на вас историята на Ваня никога няма да ви се случи. Ще видите.”

”Отечествен фронт”, събота, 22 октомври 2011 г., 18:00 по Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”