Архив Отечествен фронт

“Отечествен фронт”: Поетът Тома Марков за свободата и хората

Добави коментар

“Отечествен фронт”: Поетът Тома Марков за свободата и хората, събота, 9 юли 2011 г., 18:00 по Нова ТВ


“Отечествен фронт”: Поетът Тома Марков за свободата и хората, събота, 9 юли 2011 г., 18:00 по Нова ТВ


Отечествен фронтТази събота, 9 юли, социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” показва един истински съвременен български поет. “Днес ще ви покажа разкошния български поет Тома Марков. Той е истински, защото се храни само от това, че пише. Той е истински, защото живее както си иска...” - разказва Мартин Карбовски.

– “Снимах го преди време, когато започнахме да спорим дали поетите трябва да умират млади. И от какво да умрат. Поетите никога не умират, както се очаква от тях. За разлика от обикновените хора, поетите умират от свобода. При другите свободата е да имаш. При поетите свободата е да стигнеш докрай!”

Тома Марков е истински, защото се издържа само от писане и живее както си иска. Твърди за себе си, че живее добре, защото прави с удовоствие онова, което умее – да пише и осигурява всичко необходимо на себе си и жена си. Това обаче е с цената на “срама”, който изпитва, защото не изпълнява традиционното поетическо призвание да бъде “птичка божия” като великите поети на световната класика. Тома Марков е различен. Той няма зъби, не само буквално, но сякаш и в преносния смисъл на този израз. Неговата фобия от зъболекари и упойки е своеобразна метафора за онова, което човек трябва да изтърпи, за да бъде като другите и да оцелява по-лесно. Той обаче избира да бъде себе си, да отстоява свободата си.

“Направих този филм за един голям според мен поет.”
– коментира Карбовски. – “Тома твърди, че да си добър поет, не означава да си добър човек. И е прав. Тома не е добър човек. Но е интересен и има бъдеще. Бъдеще, което повечето хора нямат. Не се опитвайте да приличате на него. Не можете.”

“Отечествен фронт”, събота, 9 юли 2011 г., 18:00 по Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”