Архив Отечествен фронт

Кой е последният български Магелан, събота, 4 юни 2011 г., 18:00 по Нова ТВ

1 коментар

Кой е последният български Магелан, събота, 4 юни 2011 г., 18:00 по Нова ТВ


Тази събота, 4 юни социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” разказва историята на единствения български мореплавател, направил сам околосветско пътешествие със самоделна яхта.

капитан Николай Джамбазов

Днес за капитан Николай Джамбазов почти никой не си спомня... “Забравените герои. Едно време, когато имаше магазин “Направи си сам”, кръжоци “Млад конструктор” и абонамент за сп. “Космос” – по онова време хора като днешния ни гост бяха на велика почит.” – припомня Мартин Карбовски. – “Той е единственият самотен мореплавател в България. И един от тримата българи, извършили истинско околосветско пътуване с яхта. Нещо повече – той сам е построил яхтата, с която прави околосветското пътешествие. Героят от моето детство, капитан Коко Джамбазов в един филм за мечтите, които имаме и за мечтите, които като се сбъдат на нищо не приличат.”

67-годишният капитан Джамбазов произлиза от моряшки род. Като малък чете морски книжки за откривателите на света и мечтае сам да си направи лодка и да плава с нея.
И осъществява детската си мечта – яхтата Тангра е направена с много любов, лични средства и с двете му ръце. И въпреки цялата завист, злоба и проблеми, през 1985 година със 700 долара тръгва сам да обикаля света. Плава в продължение на две години, спира за дълъг период в Сидни, където му се налага да работи, за да събере пари и да ремонтира яхтата си...

капитан Николай Джамбазов “Показвам ви Коко Джамбазов - последният български Магелан - заради огорчението, обидата, които пропиваха целия ми разговор с този човек.” – коментира Карбовски. – “Завист, злоба – това са много често употребявани думи от капитан Николай Джамбазов. Омразата го е държала над водата. Тя крепи българите през морета и океани. Това беше социалистическият вирус, който търпеливо отглеждахме в клетките си и който след 89-та прерастна в епидемия При социализма някои хора мечтаеха. И мечтите не струваха пари. Днес капитан Николай Джамбазов седи с единия крак в социализма, а с другия в демокрацията, клати се, негодува, но не пада. Малко е обиден, малко е дръпнат, малко заядлив... Хора като него вече са рядкост. Днес той е унижен да иска пенсия. А вие – вие поне си го спомняйте! Това е истинската награда. Друга той едва ли ще получи. А ако му правите паметник, пишете отдолу: “Днес няма такива хора.” И такива мечти няма. Мамка му – няма!”

”Отечествен фронт”, събота, 4 юни 2011 г., 18:00 по Нова телевизия


Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт , Мартин Карбовски

Косьо Филипов ще води предаването на Мартин Карбовски

Плевенчанката Зара: Гордея се, че снимах "катерицата си"

Мартин Карбовски и Косьо Филипов с ежедневно предаване Дневен ред по TV7

Забавна, красива, хаплива и музикална новогодишна програма по ТВ 7

Карбовски в ефира на TV7