Темата на Нова

„Темата на Нова”: Българският Рокфелер, неделя, 29 май, 19:30 ч.

• От 0/5„Темата на Нова”: Има един българин, който с право са наричали „Българския Рокфелер”, и който незаслужено е останал неизвестен за широката общественост

Темата на НоваНеделя,  29 май, 19:30 ч.
тема: Българският Рокфелер
автор: Николай Дойнов
оператор: Росен Илиев

Има един българин, който с право са наричали „Българския Рокфелер”, и който незаслужено е останал неизвестен за широката общественост
. За около 30 години той създава и развива огромен брой текстилни фабрики, прави мащабна дарителска дейност... Името му е Пенчо Семов.

Габровският фабрикант е сред основоположниците на българската текстилна промишленост.
Отделно от това, заделя значителни финансови средства за построяване на приюти за възрастни, за развитието на изкуството, културата и образованието в Габрово, включително и за Априловската гимназия. Донор е на всички големи църкви и манастири в България. До ден днешен са запазени две от сградите, които той стори и дарява на хората - старопиталищегто и девическия пансиона „Парахода”.

В „Темата на Нова” негови наследници разказват интересни моменти от живота  му, а изследователите-историци обясняват как едно селско момче в началото на 20-и век успява да се превърне в един от най-големите български индустриалци.

Семов има и нелек личен житейски път, въпреки който съумява да помогне на Габрово през този период да носи името „Българския Манчестър”.

Още за Темата на Нова

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg