Архив Горещо

“Горещо” посветено на жертвите на Баташкото клане

Добави коментар

“Горещо” разказва за вярата на мъчениците и показва местата, където преди 135 години са се разиграли кървавите събития.
“Горещо” разказва за вярата на мъчениците и показва местата, където преди 135 години са се разиграли кървавите събития.

“Моят прадядо Петър Христосков е живял по времето на Априлското въстание в гр. Батак през 1876 година. По онова време е имал четири сина, като най-малкият е бил на около месец – това е моят дядо Димитър. След като турците потушили въстанието и с измама накарали хората да предадат оръжието си, много от семействата се укрили в каменната църква “Света Неделя”, между които е било и семейството на прадядо ми. Тежките условия, недостигът на вода и въздух принудили прадядо ми да бяга тайно през нощта. Но при страха, че бебето ще заплаче и ще ги издаде, решават да го изостяват завито с пояс и закачено високо на желязна греда. Но преди да излязат от църквата, по тях започнали да викат: “Детето ви падне – вземете си го!” Прадядо ми Петър, който бил дълбоко вярващ, прозрял, че това е Божи знак и казал: “Където ние – там и детето! Може на негов късмет да останем всички живи и здрави.” И остават в църквата...”

Мария Коларова, правнучка на оцелелия от клането в Батака Петър Христосков.


Това разказва една жена, съхранила духа и силата на своите предци - Мария Коларова, правнучка на оцелелия от клането в Батака Петър Христосков.

На 3 април 2011 година по време на Света литургия, отслужена от Негово Светейшество патриарх Максим бяха канонизирани новите български светци, убити през 1876 година в църквата в Батак. Часове преди настъпването на най-светлия християнски празник Великден телевизионният таблоид “Горещо” разказва за вярата на мъчениците и показва местата, където преди 135 години са се разиграли кървавите събития.

„Горещо”, събота, 23 април 2011г., 22:30 часа, Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Венета Райкова

Венета Райкова „без грим и фотошоп“ в „Папараци”

Венета Райкова отваря своя дневник в ефира на TV7

Венета Райкова: Мечтая да съм фея на любовта

Малката сестра на Биг Брадър 4

Евгени Минчев срещу Венета Райкова в „Голямата уста“