Актуално Темата на Нова

"Темата на Нова": Молитва на фронта...,събота, 16 април, 19:30 ч.

Добави коментар

"Темата на Нова": Молитва на фронта... Уникални кадри от Либия, филм на репортерът Диляна Гайтанджиева и операторът Росен Илиев, събота, 16 април, 19:30 ч.

 
"Темата на Нова": Молитва на фронта... Уникални кадри от Либия, заснети само от екип на Нова ТВ - репортерът Диляна Гайтанджиева и операторът Росен Илиев, събота, 16 април, 19:30 ч.

Събота, 16 април, 19:30 ч.

тема: Молитва на фронта...
автор: Диляна Гайтанджиева
оператор: Росен Илиев

1260 души изчезват безследно в Либия, след като са арестувани и затворени във военна база в Бенгази преди 14 г. Причината – ходили са често да се молят в джамии, изучавали са чужд език или са говорили на висок глас срещу режима на Муамар Кадафи.

Близките на безследно изчезналите завеждат дело срещу държавата. Опечалените семейства разбират, че роднините им са разстреляни, а върху труповете им е излят цимент, с който са поставени основите на новия затвор в Триполи. На 17 февруари режимът на Кадафи арестува в Бенгази адвокатът по делото. Хиляди младежи излизат по улиците в негова защита и революцията започва...

Екип на Нова ТВ тръгна по следите на изчезналите хора. Свидетели показаха мястото, където са държани в плен и погребвани живи, под земята – военната база-затвор всъщност се оказва резиденцията на Муамар Кадафи. Най-строго охраняваният до преди месец военен обект в Бенгази сега е превзет от силите на опозицията...

Още в „Темата на Нова” – среща с някои от затворниците, разказите им за мъченията и как се успели да се оживеят...  Камерата на Нова ТВ засне и една от вечерните молитви на площада в Бенгази, прераснала в проповед срещу Кадафи в името на Аллах.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Съдби за продан” в „Темата на NOVA“

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

В програмата:

19:20 27.04.2024
Тв програма NOVA
20:45 27.04.2024
Тв програма NOVA NEWS