Актуално В програмата

Георги Лозанов и Йоана Кирова от ГЕРБ за новия Закон за телевизията и радиото в „На плюс” по ТВ+

Добави коментар

Георги Лозанов и Йоана Кирова от ГЕРБ за новия Закон за телевизията и радиото в „На плюс” по ТВ+
Георги Лозанов и Йоана Кирова от ГЕРБ за новия Закон за телевизията и радиото в „На плюс” по ТВ+

На плюсНародният представител от ГЕРБ Йоана Кирова, член на парламентарната комисия по гражданско общество и медии и председателят на съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов бяха гости на Спасиана Кирилова в „На плюс” по ТВ+ на 29-и март по темата за влиянието на медиите върху общественото мнение и създават ли медиите модели на поведение.

Тяхната среща беше провокирана от поправката в закона за радиото и телевизията (ЗРТ), която е насочена към регулация на присъствието на деца в телевизионни формати тип „риалити”. „Особено след последните предавания, в които бяха включени деца, обществто като че ли реагира доста негативно и това провокира нас като народни представители да помислим в тази насока.”, коментира Кирова, в качеството си на един от вносителите на тази поправка.

На въпроса защо очакваните от обществото промени са се забавили толкова, доц. Лозанов коментира : „Тези поправки на парче започват да си пречат, ако не друго и затова съм бил и продължавам да защитавам тезата, че трябва нов закон за радиото и телевизията, написан от белият лист на социалните отношения.” Според  Лозанов, сегашният ЗРТ не е бил излишен в своя замисъл, защото той е помогнал на България да стане част от Европейския съюз, като е отговорил на определени директиви. По въпроса за новия ЗРТ в министерският съвет има създадена концепция и работна група.

Поправката, която регулира участието на деца в риалити шоута е била предпоставена от един скандал в известен формат, където става ясно как стоят децата в този закон. В преходните и заключителни разпоредби на ЗРТ е отбелязано, че трябва да има регламент в Закона за закрила на детето, като два смисловосвързани нормотворчески документа.

Според Лозанов писането на такъв закон е трудно, но „..законодателят в момента поема този риск”. Въпросът е в неизбежните „свободни критически интерпретации” относно това какво представлява риалити формата. „Дори политиката понякога се превръща в риалити понякога”, коментира в свой стил доц. Лозанов.

Той коментира своето удовлетворение, че в новия закон за първи път се появява правото на Съветът за електронни медии (СЕМ) да спира предавания. Логиката е СЕМ да наказва операторите, ако не спазват закона, дори да отнеме лиценза им, ако не се спазват правилата. Тези функция дава шанс за програмна намеса и е много важно ефекта от тази намеса да отида по посока на детето. „Може да се отвори кутията на Пандора, а може наистина да се опитаме да влезем в един по-цивилизован регламент, в който да пазим децата по един съвременен европейски начин.” Изрази своите надежди той.

„Шест месеца имаме за създаване на критериите, по които да се определя кой е прага на допустимост” сподели Лозанов за зрителите на ТВ+.
Друг момент в съществуването на една такава поправка е участието на деца в реклами, които отправят търговски послания. „Не е хубаво да създадем една стерилна среда, да изолираме децата” изявиха своето мнение и двамата гости. Това, което поправката ще се опита да направи, според тях, е да предпази други формати да не пострадат от липсата на участия на деца.
На въпроса на Спасиана Кирилова за разигралият се в близко време ‘сливенски екшън’ доц. Лозанов сподели, че към неговите известни 10 правила събрани в „Етичен кодекс за българските медии” той ще добави 11-то правило, което ще казва, че „по време на терористична акция, медията нетрябва да превръща терористите в жертви.”
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: На плюс