Актуално В програмата

Тази неделя, 23 януари в bTV Репортерите за лекарските грешки и разбитите човешки съдби.

Добави коментар

Тази неделя, 23 януари в bTV Репортерите за лекарските грешки и разбитите човешки съдби.


Тази неделя, 23 януари в bTV Репортерите Миролюба Бенатова ще разкаже за лекарските грешки и разбитите човешки съдби.


Миролюба БенатоваНа 23 януари, веднага след централната емисия новини, Миролюба Бенатова ще разкаже в bTV Репортерите за лекарските грешки и разбитите човешки съдби. Един от случаите, за които ще стане дума е този с бащата на световната ни шампионка Станка Златева. Сливенският окръжен съд е отсъдил, че анестезиологът д-р Митков  е виновен за смъртта на Злати Йорданов, поради немарливост.

Присъдата  за призната от съда лекарска грешка е административна санкция, 800  лева глоба и разходи по делото.
Хирургът д-р Васил Петкански е оневинен напълно, въпреки че е отбелязано, че е подценил случая, а Станка и до днес вярва, че баща ѝ е опериран от друг човек.   

Изключението в случая е, че са се намерил петима лекари, които да се подпишат под експертиза, че техен колега е сбъркал, обясни в студиото на предаването  „Тази сутрин” журналистката.

Останалите истории, които ще разкажем са за деца – едното е на две, другото на шест години. Тук разследването зацикля и не могат да се намерят лекари, които да направят експертиза, пък било и формална. Законът не може по никакъв начин да ги задължи за това, обясни Бенатова.  

bTV Репортерите в неделя ще разкажат за 2-годишния Дани от Варна, който почива заради размятане по болници
. Първоначално родителите му го водят в "Света Марина”, но се оказва, че там няма места. Препращат го към "Света Анна”, но от там го връщат обратно в "Света Марина”. Детето стои 24 часа без изследвания и почива от перитонит. Операцията на детето се случва 24 часа след като родителите потърсват спешна помощ, разказа Миролюба Бенатова.   

Другото дете, герой в историята, почива в частна болница във Варна
. При него не се стига до операция – приспиват го за операция на сливици, но то не издържа на упойката. Към момента на случващото се не съществува медицински одит и следователно няма виновни. Не му е направена кардиограма, а детето е имало нарушение на сърцето. Кардиограмата обаче не е задължителна при операция на сливици, обясни още тя.  

Има разследвания, но няма експертизи, съответно няма и заключения.
Не могат да се намерят хора, които да правят експертизи. Българските лекари не желаят да участват в установяване на грешки на колеги, каза още Миролюба Бенатова и поясни, че оправданията на лекарите обикновено са две. Твърдят, че МВР не можела да се разплати с експертите и, че за подобно нещо по принцип се плаща малко, обясни журналистката.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители