Актуално Какво ще се случи...

"Истанбулска приказка” цензуриран в Турция заради гей сцени

Добави коментар

Турският сериал „Истанбулска приказка”, гледан от милиони зрители в Турция при първото си излъчване – от 2003 до 2005, се излъчва отново от октомври по АТВ.
Турският сериал Истанбулска приказка, гледан от милиони зрители в Турция при първото си излъчване – от 2003 до 2005 година, се излъчва отново от октомври по частния телевизионен канал АТВ.

Зекерия (актьорът Емре Карайел) признава на Селим (Мехмет Аслантуг), че е гей


 Още в първите епизоди на филма е била изрязана сцената, в която Зекерия (актьорът Емре Карайел) признава на Селим (Мехмет Аслантуг), че е гей. 
Спестяването на тези кадри обаче правят трудно разбираеми някои от последвалите събития и по-точно оставката, която Зекерия връчва на своя шеф.

Автоцензурата от страна на АТВ почти седем години след излъчването на този епизод през януари 2004 г. предизвика масови протести от организациите на хомосексуалистите в Турция.

Баръш Сулу, един от лидерите на Розовия съвет, който обединява тези организации, заяви че с цензурирането на този епизод се игнорират седемте милиона хомосексуалисти в Турция. Още повече, че Зекерия е много положителен характер – осъществил се в работата, с много мъжко поведение, както рядко се представят гейовете в турските филми.

Интересът към „Истанбулска приказка” седем години след създаването  му остава голям не само в Турция, но и в съседните ѝ страни, в Близкия изток и тюркоезичните бивши светски републики.

Освен в България, през последния сезон сериалът е бил продаден и в Гърция, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, както и на арабския телевизионен канал MBC, базиран в Дубай, който излъчва в 22 арабски страни.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Истанбулска приказка

Долунай Сойсерт станала актриса на инат на баща си

Четирите мечти на Есра Ронабар се сбъднаха

Седа Акман бори стреса с йога и медитация

Мехмед Аслантуг от „Истанбулска приказка” е играл в сериала „Белене”, посветен на събитията в България

С „Истанбулска приказка” започва артистичната кариера на Седа Акман