Актуално Темата на Нова

"Темата на Нова": "Призрачни села" - събота, 4 декември, 19:30 ч.

Добави коментар

"Темата на Нова": "Призрачни села" - Днес стотици селища са заличени от картата на България, в други 150 вече не е останал никой, събота, 4 декември, 19:30 ч.


СТемата на Новаъбота, 4 декември, 19:30 ч.
тема: Призрачни села
автори: Мария Димитрова
оператор: Цоньо Данчев


В България живеят близо 15 милиона души. Селата са многолюдни,  икономиката се развива. В подем е и селското стопанство. Младите хора учат, живеят и работят там, където са родени, никой не напуска страната...

Това обаче е началото на един оптимистичен сценарий, за който може би никога няма да ви разкажем. Сега реалността е съвсем различна. От около 9 милиона души  в края на 1985 г. в момента у нас живеят малко над 7 милиона. Вече никой не поглежда назад към мястото, което дълги години му е давало топлина, уют и прехрана, просто защото там икономиката е загинала. Селото със своя поминък и традиция е останало в миналото.

Днес стотици селища са заличени от картата на България, в други 150 вече не е останал никой, а в 43 живее само по един човек.

Сгушена в Родопите е една от най-самотните местности в България, в община Ивайловград има около 8 500 души в 51 селища. До границата ни с Гърция е село Горно Луково. В него някога е кипял живота на 250 души. Сега там е само Васко...
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Съдби за продан” в „Темата на NOVA“

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

В програмата:

19:20 27.04.2024
Тв програма NOVA
20:45 27.04.2024
Тв програма NOVA NEWS