Отечествен фронт

Учителката на Лили Иванова в “Отечествен фронт” , събота, 4 декември

• От 0/5

Савка Ненова В първата събота на декември социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” изпълнява едно обещание на Мартин Карбовски и показва филм за учителката на Лили Иванова.

“Ученикът е това, което е учителят.”
– разказва Мартин Карбовски. - “Без да правим сълзлива песен за любимата учителка, днес трябва да смачкаме подигравката и мита, наложен от жълтата журналистика, че Лили Иванова няма живи съученици. Напротив – тя има живи учители!

Съчетаваме образа на нейната учителка с образа на нейната публика, за да постигнем образа на Лили Иванова. Това са хората, които мечтаят да бъдат Лили Иванова. Преди седмици в живата част на нашето предаване “Директно” ви обещах да направим филм за другарката Савка Ненова от гимназията в Кубрат. Днес  изпълняваме подробно това си обещание. Това няма да бъде предаване. Това ще е парченце история.”

Савка Ненова

За Савка Ненова далечната 1951 година е първата й като учителка. 22-годишната преподавателка по руски език е класна ръководителка на 5А клас на Средно смесено училище “Йосиф Сталин” в Кубрат. В първия учебен ден класовете са строени в училищния двор, а сред всички ученици от 5А клас се откроява едно момиченце в къса бяла рокличка с българска шевица, бели сандалки и две тъмно кестеняви плитки с големи бели кордели. Това е 11-годишната Лили Иванова. Но тя се откроява не само с външността си, а и с трудолюбие и упоритост. Много е добра в хуманитарните науки, не толкова – в математическите.

“У Лили нямаше детски прояви.” – спомня си 82-годишната другарка Ненова. – “Имаше силно развито чувство за отговорност, сериозна, амбициозна, беше душата на класа.” Лили свири на акордеон, пее страхотно и е национален шампион по художествена гимнастика. Всички си мислят, че я чака страхотна кариера в спорта, но...

52-годишната Нели Чолакова


52-годишната Нели Чолакова52-годишната Нели Чолакова от Силистра е от тези хора, които плачат на песните на Лили Иванова. Цял живот тя събира всичко, свързано с нея. Твърди, че Лили е изиграла голяма роля в израстването й като човек и я е научила да обича и да чувства. За Нели Чолакова Лили Иванова е липсващата романтика в живота й.

“Един човек преди време беше казал, че единствените нормални човеци на планетата са гениите. Останалите са душевно разболяни от бита части от човечеството, които никой няма да запомни. Лили не е певица.  Тя е онова, което всеки е усетил като трептене у себе си – да бъдеш гениален и запомнен.

Лили Иванова като ученичка


Лили е последният успешен проект на българската слава. За него са виновни двама човека – учителката й и публиката й. Показваме ги с тайната надежда, че така ще запомнят и нас – скромните повествователи на интересните отвратителни времена, в които живеем.

И не знам дали да го казвам – има хора, които чакат с нетърпение Лили да умре или да рухне, за да докажат, че тя е като всички. Не бъдете от тези хора, ако обичате!”

„Отечествен фронт”, събота, 4 декември 2010 г., 18:00 по Нова телевизия

 

Още за Отечествен фронт

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg