Архив Отечествен фронт

„Отечествен фронт”: Влизаш в затвора здрав – излизаш със СПИН

2 коментара

„Отечествен фронт” показва Боян - първият болен от СПИН у нас, който не се притеснява да застане пред камерата и да разкаже как се е заразил в затвора.


„Отечествен фронт” показва Боян - първият болен от СПИН  у нас, който не се притеснява да застане  пред камерата и да разкаже как се е заразил с болестта, докато излежава присъдата си в  затвора.


 Влизаш в затвора здрав – излизаш със СПИНВ последната събота на октомври социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” показва Боян - първият болен от СПИН  у нас, който не се притеснява да застане с открито лице пред камерата и да разкаже как се е заразил с болестта, докато излежава присъдата си в Централния софийски затвор. “СПИН в затвора не е новина - знаем легендите за затворническия живот.” – разказва Мартин Карбовски.

– “СПИН в затвора е бомба, която тепърва има да гърми и днес ви показваме само тиктакането й... Дали ще ни стане жал, ако подозираме, че Боян е опитал мъжка любов и затова се е заразил? Дали ще ни стане жал като знаем, че затворниците често се бодат с една игла, която си подават през канализацията? Само че Боян твърди друго. Болестта му, казва той, е държавна награда. А СПИН е станала затворническа институционална болест у нас.

30-годишният HIV-позитивен Боян от София излежава присъда за грабеж в Централния софийски затвор. Той смята, че се е заразил със СПИН на зъболекарския стол в затвора. Наложило се да му извадят два зъба, а машинката не била почистена. Преди това, докато е зад решетките, Боян сключва брак с приятелката си като за целта си прави всички необходими изследвания, включително и за СПИН: “Ако бях HIV-позитивен тогава, щяха да ми кажат!” Боян твърди, че не взима наркотици в затвора и това се доказвало от тестовете, които редовно му правели. Твърди, че не е имал сексуални контакти, защото мъжете не го привличали. Твърди, че нищо друго освен, че е дал кръв за изследвания и е ходил на зъболекар, не може да бъде причина да се зарази със СПИН.

“До момента, в който не стана проблемът с мен, в затвора не се знаеше колко са болните!” – казва Боян според когото в момента поне 50 затворника са носители на HIV-вируса.

“А между другото си болен от СПИН.” – така Боян научава от лекаря в затвора, че е заразен. Не му дават и възможност да каже сам на съпругата си – съобщават ѝ новината по телефона. Тя прави всичко, което е по силите ѝ Боян да се чувства добре и да не му липсва нищо, но след като се разчува за болестта му, и двамата са подложени на дискриминация – той е изпратен в изолатора, а тя е изгонена от работа и изолирана от близки и приятели. В крайна сметка съпругата на Боян не издържа на напрежението и двата се развеждат...

“Чудна е  съдбата на жените на затворници, трябва да направим отделен филм за тях.” – коментира Карбовски. – “Но Боян се развежда не защото жена му е тръгнала с друг. Не защото е спряла да го обича. Не защото не може да издържи две години без секс. Резвеждат се, защото на Боян му откриват СПИН в затвора. Това е най-личната и най-болезнената част от филма за един болен от СПИН затворник. Стигмата да си съпруга на затворник е ужасна. Но да си съпруга на Боян, влезлият здрав и излизащият болен затворник, е страшна. Няма жена, която да издържи. Любовта не е по-силна от всичко. Жената на Боян го напуска. И не поиска да говори с нас, защото иска да започне живота си наново. Малко е гадно, но това е животът извън телевизията...

Днес Боян е отслабнал с 15 килограма, има проблеми с хернията си, докторите не го пускат да се лекува. Знам какво ви е отношението към болните затворници. Те са там за да страдат – това искаме ние, които сме ограбени от тях. Няма значение как се е заразил Боян – той обвинява и има право да обвинява за това Затвора. Затворът като институция. Затворът като място където не се поправяш, а затъваш. Където се разболяваш. Затворът трябваше да лекува. Това беше замисълът му преди да стане това, което е днес. Останете с новините на Нова. Това на вас няма да ви се случи!”


Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт , Мартин Карбовски

Косьо Филипов ще води предаването на Мартин Карбовски

Плевенчанката Зара: Гордея се, че снимах "катерицата си"

Мартин Карбовски и Косьо Филипов с ежедневно предаване Дневен ред по TV7

Забавна, красива, хаплива и музикална новогодишна програма по ТВ 7

Карбовски в ефира на TV7