Архив Отечествен фронт

„Отечествен фронт”: Осъден за убийство на четири патки

Добави коментар

„Отечествен фронт”: Човек е осъден на две години пробация и по двеста часа на година общественополезен труд за това, че е сгазил с колата си няколко патки.
Осъден за убийство на четири паткиЧовек е осъден на две години пробация и по двеста часа на година общественополезен труд за това, че е сгазил с колата си няколко патки.

Тази събота, 16 октомври социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” е посветен на един фрапиращ случай от българското правосъдие – човек е осъден на две години пробация и по двеста часа на година общественополезен труд за това, че е сгазил с колата си няколко патки. „Вие гледате „От местопрестъплението - Сливенско”! Намираме се на мястото на патешкото убийство, което излиза скъпо на всички ни.” – разказва Мартин Карбовски. – „Имаме престъпник, жертви и съд...”

На 1 юли 2008 г. синът на Михаил Блажев от сливенското село Кермен кара колело, когато няколко патици го подгонват, съскайки срещу него. От уплаха детето се „начурква”. Научавайки това, Михаил тръгва за дома си от съседното село. Завивайки по улицата пред къщата си, върху джипа му връхлитат патките, уплашили сина му. „Мъчел съм се да ги изплаша, даже и да ги сгазя... В продължение на две-три години не съм успявал! Този път имам чувството, че от небето ли хвърчаха... и смачках една патка – минах с гумата през нея – спомням си. Другите пърхаха там – видях в огледалото.” – разказва Михаил.

Патките са собственост на съседа му и често съскали по хората.
В селото има неотменена все още заповед от кметството във връзка с птичия грип, че хвъркат добитък не може да излиза по улиците. Веднага след инцидента съседът прибира патките в двора си и вика полиция. Следва процес, на който прокурорът иска ефективна присъда от девет месеца, но съдът решава друго: „Прокурорът иска да ме обвини, че аз – амбициран – съм убил патките! Аз, ако съм амбициран, щях да убия хората, защо да убивам патките?! Щяха да ми дадат две години – тази присъда дето е за патките, щяха да ми я дадат за хората! В момента съм осъден на две години пробация и по двеста часа на година общественополезен труд, което мисля, че е наказанието за предумишлено убийство и равно с наказанието на Максим Стависки.”

Осъден за убийство на четири паткиОт уплахата синът на Михаил заеква в продължение на няколко месеца, а баща му коси градинките пред кметството, почиства гробовете в гробището, няма право да излиза от страната – от което страда бизнесът му - и откъдето и да мине, хората му викат „Па-па-па”: „Да се смее ли човек, да плаче ли - аз се чудя вече какво да правя!” – казва Михаил и е твърдо решен да заведе дело в Страсбург.

„Абсурдът е прост – и в най-скъпия ресторант патешкото не струва толкова много, колкото в съда.”
– коментира Карбовски. – „Накажете Михаил! Но не го карайте да живее с ужасния грях на сгазените патици, да се занимава с това с години, да плаща повече, отколкото е плащал за сватбата си или за училището на сина си. А сега си представете и държавата, и вашите пари – колко ще струват на данъкоплатците тези четири сгазени животни? Какво е сбъркано в нас – не мога да разбера... Може би това е война между бедни и богати в едно забутано село!? Може хората с патиците да нямат нищо друго освен патици, а богаташът с джипа да се прави на мутра върху така милата на българина животинска стока!? Дори и така да е, това е смешно и абсурдно...

Това е животът ни – докато другите нации летят в космоса, ние умните, интелигентните, с големите пениси и най-красивите жени още събираме картофите с кофа и ни осъждат за няколко патки, които сме прегазили с джипа си. Михаил от сливенското село Кермен се ядосал, че детето му се уплашило от едни патици и в състояние на афект прегазил няколко броя патки за угояване. Докато държавата България беше открадната и докато правосъдието спеше, се оказва, че най-вярната за епохата българска пословица е „за милиони няма закони, за кокошка, разбирай патка, няма прошка”... В наше село всичко е възможно – включително и заради няколко патици да стигнем до Страсбург и там убиецът на птици да се окаже невинен. Всеки ден ги срещам българите – хванали са се за патките си и си мислят, че летят...”

 „Отечествен фронт”, събота, 16 октомври 2010 г., 18:00 по Нова телевизия



Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”