Архив На инат

Желю Желев в „На Инат”: „Бойко Борисов може да е начело на президентска република”

Добави коментар

Какво се случи в „На инат” по ТВ7 на 6 септември, 2010 г.: Желю Желев: „Бойко Борисов може да е начело на президентска република”

Какво се случи в „На инат” по ТВ7 на 6 септември, 2010 г.: Желю Желев: „Бойко Борисов може да е начело на президентска република”

В деня на Съединението гост на Марк О’Селски в „На Инат” по ТВ7 беше първият демократично избран президент на България – Желю Желев.

Желю Желев.


„Този ден е специален за мен, защото на него за първи път българите сме направили нещо сами”- каза Желев. „Това, което днес трябва да ни обединява, е членствата в Европейския съюз, НАТО. България трябва да намери своята ниша, за да има рейтинг”. Водещият Марк припомни на Желев, че многократно е изразявал идеята си, че у нас е нужна смяна на модела на държавно управление към президентска република и на въпрос дали сегашният премиер Бойко Борисов е достойна кандидатура и би съумял да се справи с отговорността на този пост, Желю Желев отговори положително.

Д-р Желев заяви, че е нескромно, но все пак определи себе си като добър държавник и оцени мандата си на президент като успешен за България. „Не допуснахме у нас да се стигне до кланета и граждански войни”.

Първият анимационен водещ у нас и първият демократично избран президент си поговориха за прехода като Желев сподели, че не намира СДС за провален проект, макар че именно разцеплението в неговите редици забави прехода.


Марк не пропусна да го попита и за моментите от мандата му, които и до днес са обвити в мъгла и митология. Един от тях е палежът на Партийния дом през август 1990 г.  Желев заяви, че излизането му в отпуск тогава не е имало за цел да подпомогне подпалвачите като за него и до днес истината остава загадка. „Но в едно съм сигурен – подпалването обслужи добре БСП”, допълни той.

Друг много съдбоносен момент, белязал мандата на Желев, беше и избухването на аферата „Оня списък”. Това е списък, предаден на турския посланик в София, съдържащ имената на българските агенти под прикритие на дипломатическа служба в целия свят. „Оня списък не беше нищо особено, просто спекулация. Може да е имало такова нещо, но то не е било със съдбоносна роля, а опит за компромат от страна на бившата Държавна сигурност”, заяви Желев и изрази сигурност, че този случай е целял да навреди на СДС.

Накрая на интервюто Желю Желев пожела на българите да не се отчайват, въпреки трудностите и мизерията, в която все още живеят някои от тях. “Бъдещето е пред нас и доброто ще дойде” – каза с усмивка бившият държавен глава.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: На инат

Нова ТВ остава без вечерно токшоу тази есен

Поли Генова: Има смисъл да участваме в Евровизия

Поли Генова за Евровизия пред Марк О’Селски

Дучето: “Медиите и интернет са виновни за мелетата”

Проф. Андрей Пантев: „Царят е най-добрият избор за президент”