Архив Отечествен фронт

„Отечествен фронт”: Да се продадеш и да избягаш?!, събота, 7 август 2010 г., 18:00

1 коментар

„Отечествен фронт” разказва историята на едно люлинско момиче, което днес живее като в приказките – в малка спретната къщурка в швейцарските Алпи...
 Да се продадеш и да избягаш?!,Тази събота, 7 август социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” разказва историята на едно люлинско момиче, което днес живее като в приказките – в малка спретната къщурка на два етажа в швейцарските Алпи, с камина и изглед като от рекламите за шоколад.

„Днес виждате Швейцария през очите на едно люлинско момиче.” – разказва Мартин Карбовски. – „Тя е героиня на нашето време. Няма кой, драги мои, да напише скандинавска сага за нея, епос като „Тил Уленшпигел”, приказка като „Шехерезада” или поне „Дъщерята на полка” като от Валентин Катаев. Тя не е типичната люлинска разпоретина - тя е феноменално умна за времето си и за улицата, на която е родена. Тя е толкова умна, че от Люлин днес живее в Швейцария. Това го могат само швейцарците! Рядко се удава на българи.”

От 14-годишна Йоана се „мотае” по други държави. Решава да напусне България, защото се скарва с майка си, която не одобрява гаджето й: „Избягах и от него, и от майка ми!” – признава Йоана и разказва как заминала за Гърция – през планината и без паспорт. Там работи като барман в дискотека – представя се като 18-годишна под името Александра. Йоана е от тези малки оправни женички, които са в състояние да продадат лед на ескимосите и пясък на арабите.

 Да се продадеш и да избягаш?!,


„И понеже няма нито хладилници, нито пясък, тя е измислила най-оригиналното нещо – продавала е себе си, после е бягала от купувачите си.”
– разказва Карбовски. – „Какъв бизнес размах, какво предприемаческо въображение!” Йоана подробно обяснява своя бизнес план, който може да се стори на някого брутална балканска измама, но всъщност е философия - Йоана намества живота и вселената така, както на нея ѝ е удобно и има теория за това защо е продавала себе си - за да накаже алчните чужденци...

Днес Йоана притежава нещо, което сме виждали само в реклама за шоколад - живее близо Женевското езеро, в малка дървена къщичка с камина, заедно с един македонец с добри доходи, за когото казва, че в най-скоро време ще се ожени.

 Да се продадеш и да избягаш?!,


„По-хубава приказка не сме разказвали и по-хубава гледка ОФ не е снимал!” – коментира Карбовски. – „Не съм знаел, че ако познавам момичета от Люлин ще стигна толкова далеч в човешката класация – до един разговор за бита и душевността на българите в Монтрьо, на брега на Женевското езеро, сред патиците...
Има ли комари на Женевското езеро? Питайте мен – няма комари, защото както открих, Господ обича някои държави повече от други. На всички нации Господ е дал величествени гледки,     но само на някои е дал акъл в главата, обич към ближните и разбирателство на пътя. Днес ние похабихме любимата си героиня, правейки нескопосан документален филм за нея. Тя заслужаваше повече. Ние винаги се надяваме на повече, отколкото заслужаваме. Нещо като това да живееш в Швейцария, пък да си българин!”

„Отечествен фронт”, събота, 7 август 2010 г., 18:00 по Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”