Архив Отечествен фронт

Държавата Емиграния или как се преуспява в Европа с... гайда в „Отечествен фронт”, събота, 24 юли 2010 г., 18:00 по Нова ТВ

Добави коментар

Държавата Емиграния или как се преуспява в Европа с... гайда в „Отечествен фронт”, събота, 24 юли 2010 г., 18:00 по Нова ТВ
ПламенТази събота, 24 юли социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” продължава онази война, която предаването „Емигранти” не можа да довърши. „Обвиняват ни, че не пускаме щастливи истории. Ето ви една такава, която не е ваша, но може да стане.” – разказва Мартин Карбовски.

– „Днес ще ви покажем най-успелите хора с гайда в Европа. Те живеят в Мадрид, започнали са наистина с една гайда в метрото, но днес имат магазин, кафене, собствено списание, агенция за недвижими имоти и прочие бизнес. Те са обикновени българи, които няма да се върнат. Това е предаване за политици, но понеже те са на море – гледайте вие, така поне ще видите малко Мадрид!”

Бойка и Пламен са в Испания от юли 1999 година


Бойка и Пламен са в Испания от юли 1999 година. Пламен отива на турне с ансамбъла, в който свири на гайда и решава да остане там – без документи, без пари, без осигурена работа – само с помощта на приятели.
Първите му две години и половина са доста хъшовски – свири на гайда в мадридското метро и разплаква минаващите оттам българи. Именно там среща и съпругата си Бойка, която също е останала в Испания без необходимите документи. Завършила испанска филология и непримирима към проблемите и отношението на администрацията и институциите в България, Бойка изоставя успешния си бизнес с езикова школа в София, за да се впусне в несигурността на нелегалната емиграция.

Когато испанските власти обявяват, че всеки, който може да докаже, че е дошъл в страната преди месец юни 1999 г., ще получи разрешение да остане легално, двамата решават да помолят един свещеник да излъже. И... получават неочаквана помощ – свещеникът подписва документ, че ги познава преди посочения срок. В момента, когато Пламен и Бойка получават равни права с испанците, те се развихрят така, че днес 3-годишният им син Виктор учи в частен колеж. „Ние сме като плевелите – дайте ни само добра почва и тор и ще видите какви плодове можем да сътворим!” – коментира Карбовски. – „Това е най-тежкият въпрос – защо това развихряне не се случва никога в България, на родна почва, с родната  тор, мама му стара?!

Представяме ви едно семейство емигранти в „Отечествен фронт” - те са Бойка и Пламен и животът им е успешна битка в емиграция – сигурен съм, че като ги видите, веднага ще си потърсите билет за Гранада...
Но всъщност ви разказваме за тяхното дете. Като гледате тези хора, какво ли ще е тяхното дете! Аз ще ви кажа – то ще е испанец! Кратките и ясни отговори от Виктор - „Ти какъв си? - Българин. Къде искаш да живееш? – В Испания!”...

Бойка и Пламен са в Испания от юли 1999 година


Плачете там близо край град София! Още едно „аз съм българче” по-малко за днес. Ако още не сте си купили билети за Испания, трябва да знаете, че там е трудно, ама става. У нас също е трудно, ама не става. Изборът е предрешен – особено за хора, които искат да направят нещо в живота си. Ние оставаме тук с баба и дядо. За тях е късно да станат испанци. Те бяха социалисти и демократи, левскари и цесекари, звеноводи и партизани, капиталисти и пролетариат... Днес обаче техните деца са само един тип – испанци! Само един тип – чужденци! Защото държавата е Емиграния - там всички са равни.”
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”