Архив Отечествен фронт

„Отечествен фронт”: Първата учена баба – акушерка, събота, 17 юли по Нова ТВ

Добави коментар

„Отечествен фронт”: Първата учена баба – акушерка, събота, 17 юли по Нова ТВ
„Отечествен фронт”: Първата учена баба – акушерка, събота, 17 юли по Нова ТВ

 „Отечествен фронт”: Първата учена баба – акушерка, събота, 17 юли по Нова ТВ

Тази събота, 17 юли социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” разказва историята на първата учена баба-акушерка у нас. „Нацията остарява! С това тя става все по симпатична и беззащитна. Старите хора, на които обръщаме внимание само когато ни завещаят апартамента си, носят историята в себе си.” – разказва Мартин Карбовски. – „Те са прекрасни с наивността и разказите си. Днес имам за вас една такава прекрасна приказна бабичка - баба Елисавета от село Самуилово, Петрич. Първата учена баба – акушерка.”

Баба Елисавета е родена е през далечната 1915 година и в селото няма по-възрастен човек от нея. През ръцете ѝ са минали стотици животи - тя е акушерката на Пиринския край към Петрич, но тя е и първата, която е добила и медицински знания. Чаровна и чиста, баба Елисавета разказва как по неволя е станала акушерка, защото виждала как много от новородените умирали заради начините на бабуване и защото загубила и майка си, и леля си при раждания.  „Отечествен фронт”: Първата учена баба – акушерка, събота, 17 юли по Нова ТВ„Прости баби – пъпа го режат със сърпо! Колко деца унищожиха! Аз - едничко не ми е умряло, а толкоз съм избабувала!” - обяснява баба Елисавета. Тя решава, че трябва да се изучи как да изражда, без да застрашава живота на майката и бебето. И завършилата седмо отделение баба Елисавета прекарва месеци наред в болницата в Петрич, където помага на акушерите и се учи от лекарите. Докторът, който я обучава ѝ подарява комплект акушерски инструменти и ръкавици, дори я записва на курс, но го закриват. Баба Елисавета единствена от бабуващите жени в околността получава официално разрешително да изражда деца. В началото си записва всички, на които е бабувала в една тетрадка, но после им загубва бройката – твърди, че са някъде към хиляда.

Днес 96-годишната учена баба-акушерка седи в старата си къщичка, наблюдава как се разваля светът и си мисли: „Какви бяхме ние - какви станаха те! Колко много деца имаше преди - колко малко са днес! Какво беше преди, какво стана тия дни...” Живяла в цели три епохи - при царя, при социализма и пак при царя, че и при Бойко и при социалистите от ново време, днес на баба Елисавета не ѝ се живее повече - защото не може да работи!

 „Отечествен фронт”: Първата учена баба – акушерка, събота, 17 юли по Нова ТВ


„Ето, затова ви показвам баба Елисавета – точно днес, когато всички лежат смучат бири и гледат футбол. Баба Елисавета е от тези хора, които не намират смисъл на живеят, ако не работят.” – коментира Карбовски. – „Днес повечето българи не намират смисъл да живеят, защото се налага да работят нещо. Не искам да живея, защото не съм полезна – такива хора вече няма!... Какви ли старици ще бъдат днешните моми – питам се често и си представям бабички, пълни със силикон. И дано освен силикона, ни е останала мозайка от спомени като на баба Елисавета...

Когато баба Елисавета ни изпрати, сякаш ни изпрати сянката на миналото. Такова, каквото не го ценим и в каквото ще се превърнем самите ние.
След 50 години вие всички, които гледате, може би още ще сте живи и с лека тъпота ще си спомняте какво е можело да свършите в живота си по времето, когато сте гледали мачове и сте мислели за море. Можели сте да помогнете на някого да се роди! А баба Елисавета ни даде ракия, ябълки и човещина. Това взехме – това ви даваме.”

„Отечествен фронт”, събота, 17 юли 2010 г., 18:00 по Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”