Архив Отечествен фронт

„Отечествен фронт”: Анна Качарава на детектора на лъжата, събота, 10 юли 2010 г., 18:00 по Нова ТВ

Добави коментар

„Отечествен фронт” разказва историята на едно момиче, оплакало се, че е жертва на сексуално насилие от страна на влиятелен семеен приятел с дипломатически статут

Тази събота, 10 юли социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” разказва историята на едно момиче, оплакало се, че е жертва на сексуално насилие от страна на влиятелен семеен приятел с дипломатически статут, което обаче е склонно да говори за това, което е преживяло. Статистиката сочи, че в повече от 50% от случаите на сексуално насилие жертвите не споделят с никого, 98% от изнасилванията са дело на познат на жената човек, а блудствата при млади жени в повече от 70% са от някой приятел на семейството.

 Анна Качарава на детектора на лъжата

„Ще ви покажа едни от най-трудните снимки в професията - у нас говоренето за сексуално насилие заради срама и страха не се среща и някак си дори не се смята за редно.” – коментира Мартин Карбовски. – „Разбира се, може да си помислите, че момичето лъже и иска да натопи някого! Така си помислихме и ние. Затова на края на предаването я подлагаме на детектора на лъжата - и всичко, което говори тя, ще бъде потвърдено или отречено.”

21-годишната Анна е от руски произход, живее в Бургас с майка си, двете си по-големи сестри и доведения си баща – българин. Анна обвинява семеен приятел – влиятелен човек с дипломатически статут – в сексуално насилие. Тя твърди, че по време на предизборна кампания, за която доведеният ѝ баща работи заедно с въпросния господин, е била притисната от него до стената на тоалетната, той е проникнал с пръст в нея, след което я заплашил, че ако не прави това, което той иска, ще съсипе семейството й. По това време двете ѝ по-големи сестри са пред тоалетната, но не разбират за случилото се.

 Анна Качарава на детектора на лъжатаАнна не казва на никого какво е преживяла и започва да избягва срещите със семейния приятел. Таи всичко в себе си и го преживява вътрешно. Анна мълчи цяла година – до момента, в който не разбира, че човекът с властта създава проблеми в бизнеса на доведения ѝ баща. И Анна решава да говори, защото е убедена, че това е отмъщението му към семейството ѝ за това, че не е получил от нея това, което е искал... Разбира се другата страна – човекът, който е обвинен, че я е опипвал има своя версия. Искът за съдебно дело на Анна е отхвърлен, а човекът, когото тя обвинява завежда дело за клевета срещу нея... Анна съжалява, че не е споделила преживяното по-рано, но не се отказва от твърденията си. Тя е убедена, че само така и други жени, претърпели сексуално насилие ще получат смелост и кураж да говорят за това.

„Моята професия е прекрасна - разказвам истории!”
– коментира Карбовски. – „Днес имам всички елементи на добрия разказ: млада и хубава жертва – „милолицa-хубавица”, имам стар и похотлив бизнес-партньор на баща ѝ – „зъл магесник-прокобесник”, имам сексуално посегателство, има и преплетени бизнес-интереси, политика, руски олигарси даже има, плюс посолство и дипломатически игри...

 Анна Качарава на детектора на лъжатаКолегите-американци щяха да направят поне „От местопрестъплението - Бургас”. Мога да спра дотук. Но пък мога и да продължа и да се опитам да избегна капана на професията – когато някой ме лъже! Това може да е капанът на мръсния сценарий на втория баща на Анна – и аз да участвам неволно в компрометирането на един заслужил и уважаван гражданин?!? Няма що, ебаси професията! Затова ето как реших да реша този казус. Когато един герой на ОФ обвинява директно човек в такова кофти престъпление като сексуално посегателство, ние решихме да изправим този човек - момиче пред лицензиран детектор на лъжата, наречен полиграф.” Анна дойде от Бургас в София и се подложи доброволно на тест с полиграф в лицензирана фирма. Нещо, което другата страна отказа да направи...

„По делата ще ги познаете... Забравете за днешния случай - полиграфът не е доказателство в съда.” – коментира Карбовски. – „Но вие знаете това, което ви показахме днес – често политици и хора с власт навсякъде по света се опитват да попипват жените покрай себе си. Човещина е! Но жените напоследък започнаха да се обаждат. У нас засега е една Ана Качарава. Обадете се, ако сте жертва на сексуално насилие. Особено, ако сте жертва на сексуално насилие от известен политик или кмет, или властимащ. Това можем да направим за вас. Засега! Но помнете ми думата – това, което може да кажете за някого, може да промени историята. Така че - без номера!”

„Отечествен фронт”, събота, 10 юли 2010 г., 18:00 по Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”