Архив Отечествен фронт

„Отечествен фронт”: Затвор за неправилно паркиране, събота, 3 юли 2010 г., 18:00 по Нова

Добави коментар

В „Отечествен фронт” историята на един българин, прекарал повече от шест месеца в затвора в Австрия заради... неплатени глоби за неправилно паркиране
Тази събота, 3 юли социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” разказва историята на един българин, прекарал повече от шест месеца в затвора в Австрия заради... неплатени глоби за неправилно паркиране. „Той се казва Тони, живее във Виена и говори трудно...” – разказва Мартин Карбовски.

Затвор за неправилно паркиране


„Историята, която този човек е преживял, е повече от интересна и повече от поучителна... Тони – това сте вие, когато сте в чужбина!”

26-годишният Тони живее във Виена от около седем години. По-скоро работи, отколкото учи – разнася пици, понякога е барман или охрана.
Тони живее в Австрия, но живее както в България – паркира в Синя зона без талони, полицаите му лепят глоби, той ги къса, хвърля ги и не ги плаща. После и книжката му изтича, но той не я подменя, за което също има глоба, която той отново не плаща...

Затвор за неправилно паркиране Тони бил убеден, че ще му се размине - опитал се да бъде български тарикат в австрийската държава. Опитал се да излъже системата. Но не му се получило. След като не обръщал внимание на глобите, които идвали при него, един ден Тони разбира, че трябва или да ги плати с лихвите, или да ходи в затвора. Върху всяка глоба тече лихва, за всяко известие, че имаш глоба има такса.

Върху таксата върви лихва... Сумата, която Тони трябвало да плати била над 10 000 евро! И Тони избрал да отиде в затвора. „Само си представете как бай Иван има фиш за неправилно паркиране и като всеки уважаващ себе си бай Иван - той не го плаща.” – коментира Карбовски. – „От 10 лева с лихвите фишът става 110, после 1010 и така, докато идва милиционерът и отвежда бай Иван в затвора, където е принуден да полага обществено полезен труд. Това обаче е Австрия, не България. Ето каква система са измислили немците, за да си спазват правилата и да си напълнят хазната. Разбира се, случаят с българина Тони показва, че приложена у нас, тази система няма да напълни бюджета, а по-скоро затворите.”

Затвор за неправилно паркиранеСега, след затвора Тони изглежда един напълно социализиран гражданин на ЕС. Случило му се е най-нормалното за Европа - предупреждават го, той не вярва, че въобще ще го потърсят, после лежи в затвора, но вече е напълно правилен гражданин на обществото. Обществото е опитомило дивия балканец. Какво обаче ще направи той, когато се върне в България? Ще паркира ли правилно? Ще си плаща ли глобите? Разбира се, че не!

„У нас хората правят държава дива! При тях - държавата опитомява хората.” – коментира Карбовски. – „Разказвам историята на един приятен човек, който трудно говори, но вече е пример за всички нас. В Австрия той не спазва правилата и един ден се налага или да плати с лихвите за тарикатията си, или да лежи в затвора. Той, разбира се, избира да лежи в затвора. У нас така можем да напълним затворите с хора, които са просто там заради по-добрата храна. Но едно си остава важно и аз ви го повтарям всяка събота – когато човеците са лишени от човешки образ, държавата трябва да ги накара насила да станат човеци. Просто е!”

„Отечествен фронт”, събота, 3 юли 2010 г., 18:00 по Нова телевизия




Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”