Архив Отечествен фронт

"Отечествен фронт”: Реквием за Марин Розата - погребението

Добави коментар

"Отечествен фронт” продължава разказа за смъртта на Марин Розат, събота, 20 март 2010 г., 18:00 по Нова ТВ
Тази събота, 20 март социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” продължава разказа за смъртта на Марин Розата. Един от многото герои на „Отечествен фронт” – тези невидими хора, които правят живота такъв, какъвто е - бе убит или умря пиян в махала „Север” в Тервел на 27 февруари. Има една версия за смъртта на Марин Розата, която е без значение днес и която не се признава от полиция и доктори, но сме длъжни да я споменем, защото от нея произлизат последствия. Преди седмици 14-годишната дъщеря на Марин Розата – Живка - е била отвлечена за женене в съдседното село Безмер от неизвестни цигани. Розата събрал една тумба роднини и приятели и върнал с бой момичето преди да бъде обезчестено – не разрешил на дъщеря си да се ожени толкова млада. Днес в Тервел се шепне, че хората, отвлекли дъщеря му, са го причакали в тъмното в махалата и са го ударили с едно дърво. Върви още едно предположение – сега, когато няма кой да защити децата му, дъщеря му отново ще бъде отвлечена за женене. Най-малкото му дете Мартин пък няма кой да го гледа и може да бъде дадено в дом, защото майка му Юлия приституира в Германия и не се интересува от сина си. Розата се отърва от циганския си живот, но децата му останаха в този живот.

„Розата беше като Тарзан, като Маугли на това общество – общество, в което хората не се познават, не се обичат, не държат един на друг и са тотално чужди.” – коментира Мартин Карбовски. – „С Розата живеем в една държава, но различни животи - толкова фрапантно различни, че дори смъртта и погребението му като последен разказ за него могат да ви уплашат и притеснят. „Отечествен фронт” ви показва какво мислеше гадния циганин за живота, как усещаше смъртта, как се отнасяше към другите хора и към чудесата на цивилизацията. Реквием за Розата – той си го заслужи! Видяхте миналият път как си отиде Марин Розата – с отворени очи и нож върху завивката. Сега ще видите обичаите при смърт на една част от населението, от която се страхувате – циганите и мюсюлманите...

Розата беше онова, което се нарича „демонът в нас” - лошотията, за която винаги има оправдание, мързелът, който е логичен с оглед на произхода ти, липсата на човещина заради израстването без човещина, липсата на смисъл, заради това сякаш някой друг ти е взел смисъла и се е завил в него. На Балканите има демон и образа на тоя кинематографичен демон беше Розата. Дивото, което зове, нещото, което е зло, силата, която е първична, инстиктът, който е чист инстинкт...”

„Бъди сигурен, че ще се срещнем в рая с теб!” – каза в едно от предаванията Марин Розата на Карбовски. – „Бъди сигурен, че ще се срещнем там!”


”Отечествен фронт”, събота, 20 март 2010 г., 18:00 по Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”