Актуално Темата на Нова

"Темата на Нова": събота и неделя, 13 и 14 март, 19:30 ч. - Здраве в преход

Добави коментар

"Темата на Нова": Къде ще се лекуваме? Кой ще ни лекува? Колко струва здравето ни? - събота и неделя, 13 и 14 март, 19:30 ч.
Събота и неделя, 13 и 14 март, 19:30 ч.
тема: Здраве в преход
автори: Даница Суруджийска и Станимира Новачкова

Къде ще се лекуваме? Кой ще ни лекува? Колко струва здравето ни?Къде ще се лекуваме? Кой ще ни лекува? Колко струва здравето ни?

Тези въпроси излизат на дневен ред, след като от здравното министерство обявиха, че 21 болници затварят врати. С това беше поставено началото на здравната реформа.

Бяха въведени нови критерии за лечебните заведения – минимум двама лекари по специалност и нов начин на финансиране – предварително определени бюджети за всеки месец. По разчети на експертите болниците, които не отговориха на тези критерии от 21 станаха 12, а в момента броят им се изяснява.   

Кого ще излекува здравната реформа – недостигът на средства или здравето на българина?

В историята, която „Темата на Нова” разказва, няма добри и лоши, има последствия.  Объркано настояще и неясно бъдеще, последствията от здравната реформа.

Здравните власти изчислиха, че до края на годината 138 болници ще дишат трудно, защото не отговарят на новите критерии – работят по твърде малък брой клинични пътеки, нямат по двама лекари от специалност и не могат да осигурят 24 часово разположение.

Докато всички брояха сключените договори, клиничнитте пътеки, рехоспитализациите  и всички  сложни думи, никой не се сети да преброи хората, които знаят една болница и когато получат асматичен пристъп отиват да почукат на нейната врата и търсят помощ там. Сметнахме километрите, които ще им се налага да минат, за да отидат до най-близката незакрита болница, но не сметнахме с какво ще стигнат до нея. И ще издържат ли дупките по пътищата. И ще преминат ли през преспите?...
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

„Когато миналото поостане” в „Темата на NOVA“

В програмата:

19:20 30.03.2024
Тв програма NOVA
20:45 30.03.2024
Тв програма NOVA NEWS