Темата на Нова

"Темата на Нова": Как го правят фондациите... , събота, 7 март, 19:30 ч.

• От 0/5"Темата на Нова": Как го правят фондациите... , събота, 7 март, 19:30 ч.


Неделя, 7 март, 19:30 ч.
тема: Как го правят фондациите...
автор: Диляна Гайтанджиева
оператор: Десислав Митов


 "Темата на Нова": Как го правят фондациите... , събота, 7 март, 19:30 ч.Как фондации у нас източват пари по европейски програми, издавайки фалшиви документи и ползвайки занижени цени.

По проект за подобряване на работата на неправителствени организации сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали решава” е усвоило 258 000 лв., като 80 000 от тях са за направата на интернет сайт. Пред скрита камера на „Нова телевизия” преподавател от СУ, работил по проекта, заявява, че може да издаде фактура за каквато и да е цена, в случая реално сайтът струва 73 лв...

Същата фондация е похарчила за семинари около 40 000 лв., проверка при туроператора, организирал семинарите, показва , че цената на човек е 38 лв., а по фактура са писани 100 лв...

Проверката на „Нова телевизия” установи, че подкупи по тези проекти получават служители в министерства, които управляват съответните програми. Рушветът стига до 10 процента от стойността на проекта.

Втората част от „Темата на Нова” ще покаже как се изпълняват проектите по оперативните програми. Примерите са два, в комплекси за социални услуги за деца и семейства в София и Крумовград. И на двете места са регистрирани нарушения в основната функция на местата.

Още за Темата на NOVA

19:20
29.03.2020
Темата на NOVA

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg