Актуално Темата на Нова

"Темата на Нова": - Заменки за жълти стотинки..., събота и неделя, 20 и 21 февруари, 19:30 ч.

Добави коментар

"Темата на Нова": - Заменки за жълти стотинки..., събота и неделя, 20 и 21 февруари, 19:30 ч.

Събота и неделя, 20 и 21 февруари, 19:30 ч.
тема: Заменки за жълти стотинки...

автор: Диляна Гайтанджиева
Оператор: Десислав Митов


Темата на НоваОгромни хотели, скъпи вили и дори цели жилищни комплекси вече са построени върху някои от заменените държавни горски имоти, заради които ЕК може да ни наложи санкция в размер на над 55 млн. евро. Част от горите, заменени с частни на цени от 11 стотинки до 10-12 лв. квадратния метър, вече са изсечени от новите си собственици, а на тяхно място вместо дървета се извисяват скъпи ваканционни селища.

Държавата е отделяла от горския си фонд за  ваканционни селища, но не и за гробища, например. Например, село Топола в община Каварна официално няма гробище, или поне сега съществуващото е със статут на незаконно, защото попада в зоната на Държавния горски фонд. Всички погребения тук, на практика, са незаконни. Затова още през 2006 г. община Каварна предлага да замени свои общински гори срещу парцела на гробището и една рушаща се хижа.

Дали заменките са престъпление, поне според българския съд, предстои да разберем. Бившият директор на Държавната агенция по горите Стефан Юруков засега е единственият обвиняем. Той е подписал над 170 сделки, с които е заменил над 70 000 дка държавни гори.

В неделя в „Темата на Нова” ще бъде представен отговора на Юруков защо не чувства вина. Предаването ще покаже как се придобиват  2700 дка защитени лонгозни гори, „сиви дюни” и 7-километра черноморско крайбрежие само за 11 стотинки на кв.м. и как една защитена със закон местност до резерват „Камчия” става готова за застрояване строителна площадка...
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

„Когато миналото поостане” в „Темата на NOVA“

В програмата:

19:20 30.03.2024
Тв програма NOVA
20:45 30.03.2024
Тв програма NOVA NEWS