Архив Отечествен фронт

Първият сериен изнасилвач и убиец в България в „Отечествен фронт”

Добави коментар

Тази събота, 23 януари социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” показва поредния страшен филм от проекта си „Затворите”.


„Орисан да убива или оставен да убива?” – пита Мартин Карбовски и разказва за началото на една нова епоха в българската криминалистика

Тази събота, 23 януари социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” показва поредния страшен филм от проекта си „Затворите”.
„Показваме една уникална история, от която в другите държави правят касови пълнометражни филми.” – разказва Мартин Карбовски. – „Разследваме една смърт, две изнасилвания и още едно убийство. Задаваме си и въпроса: Можело ли е поне едно или дори две от тези престъпления да бъдат предотвратени? Можело е! Стига обществото да не го мързеше да търси отговори и да не криеше престъпниците от полицията заради така добре познатия ни български срам!”


Черньо Иванов В една декемврийска вечер на 1997 г. 14-годишната Илияна от Поморие изчезва. Седмица по-късно две деца намират мъртвото ѝ голо тяло на скалите на метри от блока, в който живее. Версията по случая е, че Илияна се е самоубила. Но тя е изнасилена и убита от Черньо Иванов, който живее в същия квартал. След убийството на Илияна Черньо се чувства безнаказан. Това го кара да повтори деянията си. Близо до мястото, на което е изнасилил и убил Илияна, той изнасилва още две момичета, които по чудо остават живи – едното дори не се оплаква в полицията, а второ успява да се добере до близката бензиностанция, за да извика родителите си. Полиция обаче пак не е повикана - по молба на родителите, за да не се разбере срамът на дъщеря им.

Четвъртата жертва е 20-годишната Ваня Мандулева, съседка на Илияна. Тя е изнасилена и удушена отново на метри от блока си. Едно от двете останали живи момичета подшушва на полицията, че е била изнасилена от Черньо. Той е задържан за краден телевизор, но си признава за убийството.

„Разкриването на серийния убиец става не след дълго и тежко разследване, а след подшушване!” – коментира Карбовски. – „Жертвите у нас шушукат, шумолят, шепнат тихо. Ето това е причината за създаване на сериен убиец – на друго място жертвите щяха да крещят. У нас – шепнат.”

Черньо Иванов получава смъртна присъда за убийството на Ваня Мандулева. След това признава и за убийството на Илияна и получава втора - преди да бъде въведен мораториум върху смъртното наказание. Казва, че не си е признал по-рано, защото никой не го е питал. И не може да си обясни как са го хванали за убийството на Ваня, при условие че не е имало свидетели.

Черньо Иванов има две доживотни присъди и две деца. Иска утеха и да дари единия си бъбрек, за да спаси дете. „Когато правим своя проект „Затворите” на нас много често престъпниците ни стават симпатични - те бранят със заби и нокти възможността и лъжите, които ще им дадат още капка живот навън, още една възможност да продължат да вършат ужасните си неща.” – коментира Карбовски.

– „Тази енергия е естествена и заслужава уважение. Същата енергия обаче ние не забелязваме в жертвите – жертвите у нас се държат с достойнството на зеленчуци. При две убийства и четири изнасилвания на такава малка площ като Поморие ние не срещнахме гняв и желание за възмездие. Най-нормален гняв. Най-нормално отмъщение. Напротив – в жертвите се забелязва срам. Мълчалив срам и нещастие, характерни за общия ни живот.

Какво ще кажат хората – нашата дъщеря я изнасилиха, дайте да си мълчим.
Така Черньо става възможен. Трябва у нас някой да умре неопровержимо, да бъде няколко пъти убит пред вратата на полицията, за да се случи правосъдие. Дори и тогава има проблеми. Останете в мир до следващата страшна приказка от проект “Затворите”. Ще се видим зад решетките!”

”Отечествен фронт”, събота, 23 януари 2010 г., 18:00 по Нова телевизия

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт , Мартин Карбовски

Косьо Филипов ще води предаването на Мартин Карбовски

Плевенчанката Зара: Гордея се, че снимах "катерицата си"

Мартин Карбовски и Косьо Филипов с ежедневно предаване Дневен ред по TV7

Забавна, красива, хаплива и музикална новогодишна програма по ТВ 7

Карбовски в ефира на TV7