Актуално Темата на Нова

ВСС се е самосезирал и започва проверка на плевенски съдии заради „Темата на Нова”

Добави коментар

Висшият съдебен съвет се самосезира и започва проверка на плевенски съдии заради разследване на „Нова телевизия”
Висшият съдебен съвет се самосезира и започва проверка на плевенски съдии заради разследване  на „Нова телевизия”

Темата на НоваВисшият съдебен съвет (ВСС) се е самосезирал и започва проверка на плевенски съдии заради излъченото миналата седмица в „Темата на Нова” разследване на журналиста от „Нова телевизия” Васил Иванов, което показа как половин година един съдия отказва да се яви  като свидетел по наказателно дело, гледано от друг съдия от съседната съдебна зала и е обявен за принудително довеждане.

С писмо до медиите председателят на етичната комисия към ВСС  Цони Цонев обяви случая като недопустим. Според него забавянето на дела е проблем и е още по-възмутително това да става заради магистрат, който не се явява при колегата си от същия съд.

Преди 7 години магистратът е призован от колегата си от съседната съдебна зала Димитър Кирилов да даде показания във връзка с извършена имотна измама за половин милион лева. Според свидетели по делото тогава именно той като адвокат е движел сделката.

Съдия Красимир Димитров отказва да приема призовките си, а в един от случаите, когато е обявен за принудително довеждане, беше засечен да стои в колата си срещу съда, изчаквайки да завърши поредното заседание, отложено заради неявяването му. В друг случай представя болничен лист, според който има камък в бъбрека. Двайсет дни по-късно обаче не помнеше от какво е бил болен...

Заради разследването на „Нова телевизия” двамата плевенски съдии са извикани и ще дават обяснения на заседание на етичната комисия на първи февруари. Тогава ще се реши какви мерки ще бъдат предприети към съдия Димитров.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Съдби за продан” в „Темата на NOVA“

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

В програмата:

19:20 27.04.2024
Тв програма NOVA
20:45 27.04.2024
Тв програма NOVA NEWS