Актуално Темата на Нова

"Темата на Нова": В очакване на дете... неделя, 17 януари, 19:30 ч.

Добави коментар

"Темата на Нова" В очакване на дете... Трудно ли е да осиновиш дете в България и какво струва това?, неделя, 17 януари, 19:30 ч.

"Темата на Нова"

неделя, 17 януари, 19:30 ч.

тема: В очакване на дете...
автор: Костадин Филипов
оператори: Стефан Тодоров и Цоньо Данчев

Над 2 800 български семейства чакат да осиновят дете. На дългата опашка са и Мария и Ангел Павлови. Вече минали по този път, те са готови да отгледат второ и трето дете. В очакване - години наред. Трудно ли е да осиновиш дете в България и какво струва това?

По закон кандидат-осиновителите се проучват три месеца. Този период може да бъде удължен с още 60 дни по обективни причини, които засягат бъдещите родители. Едва след това семейството се вписва в регистрите по райони. И започва голямото чакане...

Над 700 деца са осиновени през 2009 г., 7000 чакат в социални институции за собствен дом, уют и топлина. Малчуганите обаче, които са записани в регистрите, са близо 2500, а семействата-кандидати - с триста повече...

Според новия Семеен кодекс децата за осиновяване ще стават все повече, тъй като от 1 октомври законотворците дадоха право на биологичните родители да депозират молба, с която да настанят детето при близки и роднини. Другият вариант е доброволно да го впишат за осиновяване в регистрите.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Съдби за продан” в „Темата на NOVA“

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

В програмата:

19:20 27.04.2024
Тв програма NOVA
20:45 27.04.2024
Тв програма NOVA NEWS