Актуално Темата на Нова

"Темата на Нова": Скандал в Бяла Слатина - събота, 2 януари

Добави коментар

"Темата на Нова": Скандал в Бяла Слатина. Как съмнителни медицински свидетелства решават човешки съдби? - събота, 2 януари
Темата на НоваСъбота, 2 януари, 19:30 ч.

тема: Скандал в Бяла Слатина
автор: Васил Иванов
оператори: Владислав Топчиев, Димитър Славов

Как съмнителни медицински свидетелства решават човешки съдби? Как с подписа си определени лекари обръщат наопаки съдебни дела? Как това започва да става тенденция и как на везната на Темида все по-често натежават именно такива съмнителни документи?

Преди време репортерът Васил Иванов показа как срещу пари съдебен лекар издава каквито му поискат свидетелства за телесни повреди и как точно с такъв документ, за да се спре дело за убийство, беше осъден невинен полицай. Екипът на „Нова телевизия” тогава засне със скрита камера признанията на лекаря, че е „помогнал” при това убийство. Направи и експеримент, при който без да знае срещу 800 лева, докторът извади свидетелство, че е бит съдията по делото срещу полицая. Същият съдия, който заради документа от този лекар осъди полицая. Заради разследването Върховният касационен съд отмени присъдата от 3 години затвор ефективно.

Оказва се, че този случай не е частен. След излъчването на материала и разобличаването на съдебния лекар, редакцията беше залята от сигнали и  примери за същите или подобни престъпни схеми с участието на съдебни медици. И за подобни атаки срещу полицаи, с цел прикриване на установени от престъпления.

В събота „Темата на Нова” показва още един фрапиращ пример за това, този път в Бяла Слатина...
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Съдби за продан” в „Темата на NOVA“

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

В програмата:

19:20 27.04.2024
Тв програма NOVA
20:45 27.04.2024
Тв програма NOVA NEWS