Архив Отечествен фронт

Плачещата Богородица - ”Отечествен фронт”, събота, 28 ноември, 18:00 по Нова ТВ

Добави коментар

В събота, 28 ноември „Отечествен фронт” разказва историята чудото в Годеч, където в един обикновен дом една икона проплаква с кървави сълзи.
Плачещата Богородица


„Чудесата се случват на тези, които са готови да вярват и които са готови да помогнат на чудесата да се случат!”
– твърди Мартин Карбовски и разказва историята на плачещата икона в Годеч
 
В последната събота на ноември социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” разказва историята чудото в Годеч, където в един обикновен дом една икона проплаква с кървави сълзи.

„Чудесата са около нас - и обикновено са за наша сметка!” – разказва Мартин Карбовски. – „В „Отечествен фронт” ще видите самата плачеща икона и леля Ваня - жената, в чийто дом се е случило чудото. Факт или измама? Търсене на лековерни наивници или годечко чудо? Ще трябва да прецените сами! Не ви карам да вярвате - съобщавам ви факт, който и вие, и ние искаме да проверим!”

Иванка Арсова от Годеч е тежко болна - изпадала е на два пъти в клинична смърт, а в момента живее с два байпаса. Докато е в болницата получава подарък от непозната жена – икона на Богородица с младенеца. Иконата е хартиена и е купена от пазара. Ваня оздравява и отнася иконата в дома си в Годеч.

И един ден се случва голямото чудо - обикновената хартиена икона, облепена с лейкопласт по краищата, забита с пирон на стената на обикновената къща на Иванка Арсова се разплаква със собствени сълзи и плаче в продължение на пет дни. Това се случва на 1 септември 2004 година.

Повикан е свещеник, който сам се убеждава, че иконата наистина плаче, а по съвет на монахиня от манастира я поставят в специална рамка със стъкло, без да променят положението й. Новината за плачещата икона бързо се разчува.

Къщата на Ваня в Годеч става място за поклонение и всеки ден тя посреща в дома си всеки, дошъл да види и да се помоли пред иконата, която до сега е плакала общо четири пъти... А хората от Годеч разказват за болни деца, които оздравявали, бездетни жени, които се сдобивали с рожби... „Ако такова нещо се случи в католическа страна, Ватикана веднага изпраща на място специалисти, за да уточнят дали наистина става дума за чудо или за някакъв номер, от който могат да се изкарат пари.” – коментира Карбовски. – „Едно е сигурно за мен – леля Ваня няма причина да лъже за иконата, защото на този етап не се е възползвала от чудото!” С даренията, оставяни от посетителите в дома ѝ Ваня помага на нуждаещите се и води стриктен отчет за всяка стотинка.

Иванка Арсова от Годеч Много от жителите на Годеч вярват в чудото, но и много дълбоко се съмняват, че иконата на Ваня може да плаче. Случва се някой да се опита да откачи плачещата икона от стената, за да ѝ види гърба...

„Възможно ли е точно в Годеч да се случи чудо?” – пита Карбовски. – „Една малка икона да започне да плаче със сълзи? Мястото на иконата е много важно – ако една плачеща икона е истинска, тя едва ли би избрала да заплаче в дома на богат човек или в църква, където оборотът от свещи е основното занимание.

Иконата избира Годеч, за да плаче, избира дома на обикновени хора! Въпросът не е дали плаче иконата, а защо плаче!
Редно ли е да живеем в свят, където един има десет коли, а друг няма нищо? В свят, пълен с несправедливости? В свят, пълен с беди, които си причиняваме един на друг? В свят, пълен с обикновена грозота и необикновена жестокост? Иконата, ако плаче, тя плаче за нас! Не плаче за годечани, не плаче конкретно за един човек... Тя вижда като нас какво ни се случва и плаче вместо нас. Вярвам силно, че иконите започват да плачат там, където хората са забравили да го правят!...”

”Отечествен фронт”, събота, 28 ноември 2009 г., 18:00 по Нова телевизия
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”