Актуално bTV Документите

bTV Документите: „Възродените” – 20 години по-късно, събота, 21 ноември, от 22:30 ч.

1 коментар

„Възродените” – 20 години по-късно, за отнетата идентичност и самочувствие, тази събота, 21 ноември, от 22:30 ч в bTV Документите
Марина ЦековаТази събота, 21 ноември, от 22:30 ч. зрителите ще видят филма на Марина Цекова и оператора Борис Пинтев, който ще ги върне към края на „Възродителния процес” и зараждането на ДПС. Филмът ще разкаже за отнетата идентичност, самочувствието и биографиите на стотици хиляди български граждани от турски произход преди 20 години, когато държавата решава да се отърве от тях. Партийната върхушка тайно си поставя за задача да изсели 200 хиляди турци, които на секретни сбирки са наричани „възродените". Светът е възмутен от първото на Балканите етническо прочистване. Голяма част от българите мълчаливо наблюдават „Голямата екскурзия“, но малцина се противопоставят.

Преди 20 години беше създадена етническа партия, която да търси правата на турците. Двайсет години нейният лидер, повел битката тогава, остава несменяем. На практика в бедните, отдалечени краища на страната демокрацията така и не идва, а един тоталитаризъм е заменен с друг. Как управлява сега ДПС съдбите на хората в смесените райони – на бившите „възродени” и техните потомци? Кой има интерес от периодично говорене за етническо напрежение? И ако си турчин в България, защо непременно трябва да си в ДПС?  

Филмът разказва и как живеят изселниците в Турция „между тук и там“. Мразят ли България? И защо няма наказани виновни за извращенията върху личността преди 20 години?
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Документите

Канна Рачева за „Следите на парите”

Куентин Тарантино и Луси Лиу в bTV Документите

„bTV Документите” стартират с „Македония – последният проект на Коминтерна”

„bTV Документите” стартира на 1 февруари, събота, в 22.30 часа по bTV

bTV Документите с филми за нелегалната търговия с културни и исторически ценности, събота, 13 март от 22:30 ч.