bTV Документите

bTV Документите: „Възродените” – 20 години по-късно, събота, 21 ноември, от 22:30 ч.

• От 0/5

Марина ЦековаТази събота, 21 ноември, от 22:30 ч. зрителите ще видят филма на Марина Цекова и оператора Борис Пинтев, който ще ги върне към края на „Възродителния процес” и зараждането на ДПС. Филмът ще разкаже за отнетата идентичност, самочувствието и биографиите на стотици хиляди български граждани от турски произход преди 20 години, когато държавата решава да се отърве от тях. Партийната върхушка тайно си поставя за задача да изсели 200 хиляди турци, които на секретни сбирки са наричани „възродените". Светът е възмутен от първото на Балканите етническо прочистване. Голяма част от българите мълчаливо наблюдават „Голямата екскурзия“, но малцина се противопоставят.

Преди 20 години беше създадена етническа партия, която да търси правата на турците. Двайсет години нейният лидер, повел битката тогава, остава несменяем. На практика в бедните, отдалечени краища на страната демокрацията така и не идва, а един тоталитаризъм е заменен с друг. Как управлява сега ДПС съдбите на хората в смесените райони – на бившите „възродени” и техните потомци? Кой има интерес от периодично говорене за етническо напрежение? И ако си турчин в България, защо непременно трябва да си в ДПС?  

Филмът разказва и как живеят изселниците в Турция „между тук и там“. Мразят ли България? И защо няма наказани виновни за извращенията върху личността преди 20 години?

Още за bTV Документите

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg