Архив Горещо

"Ванга - прорицателката" - "Горещо", 3 октомври, събота, 22:00 часа

Добави коментар

Първият филм от проекта на „Горещо” за Ванга показва неизлъчващи документални кадри, запечатали срещи на пророчицата с хората, тази събота, 3 октомври от 22:00 часа


Първият филм от проекта на „Горещо” за Ванга показва неизлъчвани документални кадри, запечатали срещи на пророчицата с хората, тази събота, 3 октомври от 22:00 часа


Тази събота, 3 октомври от 22:00 часа телевизионният таблоид „Горещо” ще излъчи първия филм от проекта си за може би най-големия феномен, с когото сме имали шанса да бъдем съвременници – Ванга. Първата част от проекта е наречен „Ванга – прорицателката” и се опитва да даде отговор на най-често задавания въпрос: Познавала ли е Ванга? Във филма няма разсъждения, а само разкази на очевидци. Идеята е да не се натрапва мнението на авторите, а всеки сам да си състави свое за феномена Ванга. С помощта на хората, които са били всекидневно край нея, филмът разказва за Ванга - за нейните способности и за социалния феномен, който сама по себе си е представлявала. А чрез интегрираните в проекта кадри от филма „Феномен” всеки сам може да се убеди колко истински са разказите на съседите и близките на Ванга.

Идеята за проекта се ражда много необичайно – след един странен сън на Венета Райкова-Георгиева. В процеса на проучване екипът се натъква на информация за документалния филм „Феномен” за пророчицата, правен през 70-те години на миналия век от режисьора Невена Тошева и проф. Никола Шипковенски. Кадри от филма са запечатали изповедта на Ванга: „Аз да заплачам, значи много ми е тежко! Аз не плачам лесно така. Аз знам – има една съдба...”

„Ванга – прорицателката”


„Всички книги, които са писани, са абстракция! Един не е дошъл да пита комшийте!” – казва 85-годишен съсед на Ванга, който, заедно със съпругата си е посрещнал Ванга като млада булка в Петрич. Оказва се, че единственият екип, който някога е разговарял със съседите и приятелите на Ванга е този на „Горещо”. А това са хората, които са живели врата срещу врата с Ванга, споделяли са дните и нощите ѝ и са били свидетели на целия ѝ живот и на всичките ѝ пророчества. Затова от разказите им можем да разберем какъв наистина е бил животът ѝ и дали пророчествата ѝ са се сбъдвали.

В началото на новия телевизионен сезон екипът на „Горещо” прекара два дни в Петрич, където се срещна и разговаря със съседите на Ванга. В двора на къщата й, която от миналата година е вече музей, отпивайки от любимата ѝ напитка – студена мента - съседите ѝ разказват спомените си за шейсетте и шест години живот врата срещу врата с Ванга – как са празнували заедно сватби и рождени дни, колко много Ванга е обичала да играе хоро, как хората са чакали с дни пред вратата й, за да влязат при нея, как са изпращали после телеграми с благодарност, че им е помогнала и че пророчествата ѝ са се сбъдвали, как е щадила хората и не им е казвала директно лошите новини, защото е нямало да го понесат...

Леля Витка


Спомените на двете жени, били най-близо до Ванга в продължение на десетилетия разкриват един непознат образ на пророчицата. Леля Витка е жената, която се е грижила за Ванга и е била неотлъчно до нея и в последните години от живота й. „Ние с Витка сме цивилни монахини!” – казва Ванга за нея. – „Нас смъртта ке ни раздели!” И действително така и става. Леля Витка е до Ванга и когато я отвеждат в Правителствена болница малко преди да си отиде. Никога досега не е разказвала нещата, които само тя може да разкаже, но както самата тя признава, вече е дошъл моментът да говори.

Леля Атидже


Леля Атидже е най-близката приятелка на Ванга – още от 1973 година. „За нея нямаше българин, турчин, циганин - всички ни уважаваше наред!” – спомня си леля Атидже и разказва как Ванга много добре знаела турски и обичала да говори с приятелката си на родния ѝ език. – „При нея нямаше делене на нации! Тя казваше: „Всички хора сме равни пред Бога!”

И съседите, и двете ѝ приятелки са били свидетели на пророчествата на Ванга. Когато говори от името на умрели хора, гласът на Ванга се променя, което е запечатано на лента във филма „Феномен”. Кадрите показват как Ванга говори с детски глас за едно колело. „Променя се гласът ѝ – на тънко говори като градските жени. А понякога ще чуеш мъжки глас!” – разказва леля Витка. - „Тя що го казваше това, нито един гледач по телевизията, що го дават, нема да го каже точно като леля Ванга как го казва! Тя го казваше с години напред и как казваше, така и ставаше!”

Съседите ѝ пък си спомнят как пророчицата не е вярвала в магии и не е искала да се среща с екстрасенси: „За тия екстрасенси – тя ги гонеше като кучета от тук! Каква наследница на Ванга!? Тя не искаше да ги види! С магии не се занимаваше – тя не вярваше в магии!”

„Горещо”, събота, 3 октомври 2009г., 22:00 часа, Нова телевизия.




Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Венета Райкова , "Горещо" - телевизионен таблоид с Венета Райкова

Венета Райкова „без грим и фотошоп“ в „Папараци”

Венета Райкова отваря своя дневник в ефира на TV7

Венета Райкова: Мечтая да съм фея на любовта

Малката сестра на Биг Брадър 4

Евгени Минчев срещу Венета Райкова в „Голямата уста“