Актуално bTV Репортерите

bTV Репортерите: "Страхове в магнитното поле", 20 септември, неделя

Добави коментар

bTV Репортерите мерят магнитните полета, с които ни облъчват антените на GSM операторите в неделя от 19.30 часа
bTV Репортерите мерят магнитните полета, с които ни облъчват антените на GSM операторите в неделя от 19.30 часа по bTV
 
Как облъчват антените на мобилните оператори, монтирани по покривите на няколко хиляди жилищни кооперации в страната ни и вредят ли те на здравето ни? Това е темата, която подготвяха няколко седмици репортерът Димитър Анестев, операторът Любомир Тасев и монтажистът Иво Богатев.

Темата "Страхове в магнитното поле" ще се излъчи в неделя от 19.30 часа. Предаването е подплатено и с изключително професионално направени и атрактивни триизмерни анимации, които ще помогнат на зрителите да си създадат по-добра представа това как работят мобилните мрежи и как ни облъчват с невидимото за човешкото око електромагнитно поле.

Екипът се среща с с хора от жилищен блок в Пловдив, които твърдят, че заради монтираната на техния покрив антена на мобилен оператор, зрението на много от тях се е влошило чувствително. Те се оплакват също от хронично главоболие, сърдечни проблеми и недоспиване.

Преди месеци екипи на държавната лаборатория "Физични фактори" от Националния център по опазване на общественото здраве са измерили, че антената в Пловдив излъчва много ниски стойности електромагнитно поле - с пъти под установената в законодателството ни пределна норма от 10 микровата на квадратен сантиметър. Апаратурата на независим експерт обаче мери, че антената облъчва между 200 и 300 пъти над допустимото. Има ли манипулация? Отговорите - тази неделя в bTV Репортерите.   

Съвместно със служители от същата държавната лаборатория екипът на bTV прави и внезапна проверка с мерене на магнитното поле в столична детска градина, която попада в обсега на базова станция на един от мобилните оператори. Експертите предупреждават, че децата са изложени на много по-голям риск с електромагнитните полета, отколкото възрастните. В предаването ще стане ясно и защо една детска глава може да поеме много повече електромагнитно поле, отколкото главата на един възрастен.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Репортерите

bTV започва новия сезон с нови лица, формати и предизвикателства

Актуалните предавания на bTV преминават в лятна схема през юли и август

Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША.

Спортът като мост между света на тишината и този на любовта - в bTV Репортерите

bTV Репортерите: Едно денонощие очи в очи с коронавируса, болните и техните спасители