Актуално В програмата

Бойко Борисов пред „Календар”: Ще боря корупцията във властта с публичност

Добави коментар

Първите стъпки на новото българско правителство, неговите приоритети и намерения разкри премиерът Бойко Борисов в интервю вчера за централната емисия „Календар”.
Бойко Борисов
Снимка:Булфото

Първите стъпки на новото българско правителство, неговите приоритети и намерения разкри премиерът Бойко Борисов в интервю вчера за централната емисия „Календар”. По данни на ГФК интервюто с Бойко Борисов е с най-висок рейтинг в телевизионния ефир - 7,1% или средно 532 000 души на минута.

Министър-председателят заяви, че е изискал от новите министри подробна справка за състоянието на поверените им ведомства. „Сега един по един всичките ми докладват с готовността за заместник-министри, с това, което са правили днес. В следващите един-два дена съм възложил всеки един да ми направи много детайлна справка какво към момента има в съответните министерства - пасиви, активи, започнато, недовършено. И съответно екипите по тези 21 точки, които Брюксел ни е поставил в евродоклада. Просто трябва да сме изрядни там, за да можем да си върнем фондовете”, добави Борисов.

Бойко Борисов подчерта, че към подобряването на дейността на всяко едно министерство ще се гледа еднакво сериозно и наблегна за пореден път на важността от размразяването на спрените еврофондове за България. Според него  именно на тези пари държавата ще разчита за подобряване на инфраструктурата.

Премиерът декларира още, че ще бори корупцията по високите етажи на властта чрез публичност на действията си.

„Политическо гонение не е в моя характер, не е ХХІ в., не е за държава в ЕС и НАТО. С една дума ревизия - да, и всеки, който е пипнал в кацата с меда и е нарушавал закона, ще бъде съден, ще бъде даван на прокурор. Но не да се прицелвам в някого, защото се казва дали е Станишев, дали е Доган, дали... няма значение. Ревизия на всяко едно министерство, на сделките, и ако някой е направил нарушение, съответно си носи отговорност”
, каза премиерът.

По думите му в условията на криза инвестицията в образованието трябва да остане,  посочи Борисов.


Из  интервюто:


Водещ: Г-н Борисов, колко време ще бъде необходимо на новите министри да се запознаят с наследството, което получават, за да разберат на какво поле действа всеки от тях?
Бойко Борисов: Първо добър вечер на вашите зрители. В другата стая са министрите, работим от час, час и половина, след като мина суетнята по приемане-сдаване. Протоколно трябва да мине. Сега един по един всичките ми докладват с готовността за зам.-министри, с това, което са правили днес. в следващите един-два дена съм възложил всеки един да ми направи много детайлна справка какво към момента има в съответните министерства – пасиви, активи, започнато, недовършено. И съответно екипите по тези 21 точки, които Брюксел ни е поставил в евродоклада. Просто трябва да сме изрядни там, за да можем да си върнем фондовете.

Водещ: Това означава ли, че в най-кратко време можем да видим програма на кабинета, вкарана в парламента?
Бойко Борисов: тя програмата я има по сектори на всяко едно министерство. практически, даже ваши колеги като питат кое е приоритет- приоритет е всяко едно министерство. Еднакво важно е, и вчера като гледах новините, вашите, с осем часа от Бургас до София, и магистралата е приоритет, и това, което съм казал, че във всички случаи няма да бъде рязано – това са парите за образованието. Считам, че особено в условията на криза инвестицията в образованието трябва да остане. Оттам нататък 2 млрд. някъде трябва да съберем. 2 млрд. е дефицитът. И в следващите три месеца ние трябва да се справим да ги съберем.

Водещ: Казвате, че сте пътували по магистрала „Тракия”?
Бойко Борисов: Видях хората, че по 8-9 часа не могат...

Водещ: ...се прибират от морето.
Бойко Борисов: Така че всичко е приоритет.

Водещ: А откъде ще се намерят парите за тези магистрали? За три години, казвате, трябва да имаме готови магистрали.
Бойко Борисов: За това са еврофондовете. За да не пипаме нашите пари на държавата, трябва да върнем парите от еврофондовете, именно в инфраструктурни проекти. Убеден съм, че САПАРД при една добра политика може да бъде отпушен. По ФАР ще е по-трудно. ИСПА може да бъде отпушена. Затова сега ще работим докато свършим.

Водещ: Добре, това е наистина една от важните мерки – фондовете на Европа. Обикновено на кабинетите дават по 100 дни толеранс, но сме в криза, време няма, трябват бързи мерки. Какви ще бъдат...
Бойко Борисов: Аз не искам ни един ден толеранс. Затова съм ги вкарал всичките още днес и всеки един е с лист и молив, пише, докладва и действат в един екип, много съм доволен засега.

Водещ: Предишният кабинет беше обявил, че...
Бойко Борисов: Разбират, че на нас не ни трябват законовите срокове, които имаха предишните правителства. Няма кой да ни чака и една минута.
Водещ: Някои от мерките на предишния  кабинет съвпадаха с орязването на държавните бюджети, замразяване на...

Бойко Борисов: Не, оставете ги. С предизборните слова на предишния кабинет няма да говорим. 2 млрд. е минусът, 2 млрд. е пасивът, който днес заварваме. Оттам нататък какви мерки са приложили – те са безсмислени да ги коментираме. А и да се опрадаваме, че 2 млрд. липсват също е грешно. Връзването на митниците, на агенцията за приходите, събираемостта – всичко това трябва да се налага с всеки изминат ден. Законност.

Водещ: Но до скоро хората чуваха, че ще има замразени заплати в държавния сектор, дори се притесняваха и за пенсиите си. Как хората ще посрещнат зимата? Това е много важно за всички.
Бойко Борисов: Да, затова казвам, при минус 2 млрд. ние трябва да съберем и да запушим всички каналчета, по които са изтичали. И затова виждате още с днешните решения, със съкращаването на министерствата, на администрациите, на зам.-министрите, след дни ще станат ясни и областните управители, със зам.-областните управители, там пък поне 60-70% от бройките им ще бъдат съкратени. И никой не може да се сърди, защото това е раздут щат, на който на никого не е нужен. Ами аз заварвам пресцентър 25 човека. В общината съм работил с двама.

Водещ: Добре, казвате, трябва да затворим тези каналчета, по които са изтичали пари, говорихте за ревизия на предишния кабинет, в същото време обаче днес казахте, няма да допусна политически гонения.
Бойко Борисов: Ревизия е едно, подсъдност – друго, а политическо гонение не е в моя характер, не е ХХІ в., не е за държава в ЕС и НАТО. С една дума ревизия – да, и всеки, който е пипнал в кацата с меда и е нарушавал закона, ще бъде съден, ще бъде даван на прокурор. Но не да се прицелвам в някого, защото се казва дали е Станишев, дали е Доган, дали... няма значение. Ревизия на всяко едно министерство, на сделките, и ако някой е направил нарушение, съответно си носи отговорност.

Водещ: В този смисъл, казахте, че ще прекъснете един път завинаги връзката между престъпността и управляващите, хората от високите етажи на властта. Как ще стане това?
Бойко Борисов: Публичност.

Водещ: Публичност?
Бойко Борисов: Ами ето, давам пример с „Белене”. Държавно дружество, ама не е публично. Защо? Вие като журналист тези 800-900 млн., където са опукани досега, знаете ли за какво са? Искам да направя ревизия. Всеки един лев е важен къде е изтекъл. Това ще направя. Ако има виновни, ще си понесат отговорността. Може ли навсякъде от продажбата на ток да се печели, а нашият енергиен холдинг да е фалирал? Е тогава защо искаме да сме енергиен център на Балканите, след като имаме 2-3 % печалба? Просто искам да направя тази ревизия и виновните да си понесат отговорността. Нали разбирате, едно е политическа чистка, гонка и просто това, което обясняваха досега, че ще правим – съвсем друго е ревизия и виновните да бъдат наказани. В това може да бъдете сигурни, и вашите зрители.

Водещ: Заговорихте за проекта „Белене”. Той е важен.
Бойко Борисов: Дадох само пример. Те са много такива проекти.

Водещ: От гл.т. на това, ще наливаме ли пари в този проект, ще бъде ли приоритетен за България? Вашият вицепремиер и министър на финансите се обяви по-скоро против, защото не е много ясно какво печели България от него.
Бойко Борисов: За тези, които са били в казармата, бих казал, че финансовият министър е като старшината на ротата, той винаги трябва да казва: няма, и в склада няма. Надявам се, че сте били в казармата, знаете какво имам предвид. Затова той прав в това, че трябва незабавно да се извади, и то публично какво ще печелим, за колко пари, за колко време. Какво ни струва. Защото това го вадим от твоя, от неговия, от моя джоб. Ако е изгодно за държавата. Ние ще сложим на масата, разбира се, че ще го стартираме, ще го ускорим. Но ако не е изгоден, защото нито аз, нито вие, нито някой е виждал този договор. Ние знаем, че има три първи копки, но не знаем за колко време ще стане и колко реално струва. Вие знаете ли колко струва?
Чувам за 3 млрд., за 4 млрд., за 9 млрд., за 10 млрд. Ами това не е плод и зеленчук. Да кажеш един, два или три домата. Това са милиарди евро. А ние тръгваме с пасив 1 млрд. в момента. Това са парите на хората, на данъкоплатците. Аз искам да им го покажа. И заедно ще решим.

Водещ: Трябва ли Русия да се чувства неглижирана оттук нататък във взаимоотношенията си като партньор на България, каквито коментари вече имаше в руската преса през последните седмици?
Бойко Борисов: Не. Ние сме, името на партията е Граждани за европейско развитие на България. Правителството е за европейско развитие на България. Предишното правителство влезе в ЕС. По-предишното в НАТО. Ние не само че ще го продължим, а сме длъжни да накараме и хората да се усетят като такива. Затова нашата евроатлантическа ориентация е много ясна, очертана, рамкирана и кои са нашите партньори – това са евроатлантическите партньори. Оттук нататък аз нямам никакви комплекси от страна на Русия и всичко, което е прагматично и добро за държавата, мога да го направя с Русия. Но на масата. Ето това печели България – става, не печелим – не го правим. Какво по-ясно и всъщност кой да бъде застрашен? Аз не виждам. За сметка на България да печели друг няма да се съглася. За сметка на екологията на България. Няма да се съглася. Вие ням ада се съгласите, ако сте на моя място.

Водещ: При последния ни разговор в студиото на „Календар” казахте, че не се притеснявате особено, ако трябва да се стигне до нови избори. В тази ситуация очевидно това не е на дневен ред.
Бойко Борисов: И днес го доказаха...

Водещ: Да. Но кои ще бъдат партньорите ви в парламента..?
Бойко Борисов: Тези, които видяхте, вие видяхте, че това, което съм обещал на избирателите, да извадя БСП и ДПС от властта, и спекулациите близо година и половина, че ще направя коалиция с тях, отпаднаха. Отпадна и спекулацията на колегите от БСП, които цялата им предизборна кампания мина, че ще направя коалиция с Костов. Видяхте, че ние много принципно отстояхме всичко, което до този момент сме поели към тези 1 670 000, гласували за нас. Оттук нататък благодаря. И считам, че това беше държавническа постъпка. И действително много искрено им благодаря и на г-н Костов, и на Мартин Димитров, и на Яне Янев, и на Волен Сидеров за това, че гласуваха днес България да има правителство в този ден. Защото връщам обратно темата и въпроса ви, а ако аз не се бях съгласил да направя това правителство на малцинството, защото целият риск е в мене в момента – целият риск. Днес ние нямаше да имаме правителство и щяхме да имаме дата за нови избори. Следващата партия след мене БСП с 40 депутати. И с ДПС, и с кой ще направи коалиция – не могат да направят. С една дума аз спасявам днес, може да звучи малко, нека да не е нескромно, но с риска, който поемам да направя това правителство, не давам възможност да се отиде на избори. Веднага при това, във времето на криза. Ами, благодаря на всички, които това осъзнаха. Благодаря и на г-н Станишев и на Лютви Местан затова, че го отчетоха в изказванията си, че съзнават и риска и отговорността, които имам и които поемам в момента. Благодаря им и на тях!
Водещ: Бяхте казали, че вие не сте човек, който предава приятелите си. Обаче в политиката има вечни интереси, а не вечни приятели, това е стар принцип.

Бойко Борисов: Аз имам партньори в Европа, в Америка, в парламента и мисля да го отстоявам.
Водещ: И на финала съвсем кратък отговор за това. бяхте казали, когато се борихте за министрите си: аз гарантирам. Какво означава това, каква гаранция може да дадете на хората вие?
Бойко Борисов: Гарантирам, че те трябва да им служат. И на всяко събиране с тях започвам: помните ли, на площадите, в залите, претъпкани, хората какво ви казваха? Всяко съвещание така ще почвам. Всеки, който кривне или не се справя, моите уважения към него. Този вот на българите беше оценен в Европа, затова и докладът е толкова мек, за първи път не е обиден, за първи път ни са дадени какво искат от нас. И това е мое предимство пред г-н Станишев. В този доклад те са ни записали 21 неща, 21 точки, които ние трябва да изпълним. На предишните само ги критикуваха, не им даваха какво се очаква от тях. На нас ни дадоха рамка, което е безценна помощ от страна на Брюксел, за което всъщност съм им много благодарен.

Водещ: Г-н Премиер, благодаря ви за това интервю! Ще се виждаме отново.
Бойко Борисов: Малко ви е странно като казвате това, но действително...

Водещ: Аз видях тук на една визитна картичка пише: „Бойко Борисов – кмет на София”. Вероятно сте нямали време да ги смените.
Бойко Борисов: Даже по джобовете ми стоят още от главен секретар.

 

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Календар

Параскева Джукелова е новият звезден репортер на Нова ТВ

Жасмина Тошкова е новият „Звезден репортер” на „Нова телевизия”

Мартин Чой е новият звезден репортер на “Календар”

Стефан А. Щерев е новият звезден стажант в „Календар”

Бургаският Х фактор Тони Димитрова става звезден репортер на „Календар”