Актуално Темата на Нова

Темата на Нова" - 11 юли, 19:30 ч.

4 коментара

Темата на Нова": "Питбули и ротвайлери...", 11 юли, събота 19:30 ч.
Темата на Нова

Събота, 11 юли, 19:30 ч.

тема: Питбули и ротвайлери...
автор: Вероника Димитрова
оператор: Андрей Стоилов

Доказано е, че американският питбул териер е животно с друга психика. За разлика от останалите породи кучета, той  изпитва непоносимост към себеподобни, особено от същия пол. Селекциониран е в условия, идентични с гладиаторските битки в древния Рим. Има изключително мощна захапка и се бори с противника си до смърт. В миналото се е използвал и за лов на диви животни. У нас хората се възползват от вродения му инстинкт за атака и го отглеждат масово за боеве, а  според закона за защита на животните организирането на подобни зрелища е престъпление.

Въпреки, че са агресивни само към животни, не са редки случаите, в които питбули нападат хора. Заради това в много държави са забранени или се изискват специални разрешителни за отглеждането им. Така например в Австралия, Германия и Франция е доказано, че най-често инциденти стават с кучета от тази порода. Миналата година  два питбула нахапаха до смърт  възрастен човек в столичния квартал „Горна баня'. Няколко дни по-късно 12-годишно дете пострада в Разград... Примерите са много.

След всичките инциденти, за които се знае, някои от кучетата-нападатели са евтаназирани, други са настанени в приют, трети си живеят както преди, а на собствениците са наложени символични глоби.

Изводът е, че докато има недобросъвестни хора, които купуват питбули и ротвайлери от непроверени места, не ги учат на подчинение, разхождат ги без повод и надморник и ги насъскват срещу случайни минувачи,  ще  има и пострадали хора. А обявите в интернет продължават да се множат...
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Съдби за продан” в „Темата на NOVA“

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

В програмата:

12:30 20.04.2024
Тв програма NOVA
19:20 20.04.2024
Тв програма NOVA
20:45 20.04.2024
Тв програма NOVA NEWS
19:20 21.04.2024
Тв програма NOVA
19:20 27.04.2024
Тв програма NOVA