Актуално Темата на Нова

"Темата на Нова": Съкровището - събота, 19:30ч.

Добави коментар

"Темата на Нова": Защо уникално за България златно съкровище от 3-и в. беше укривано то властите в продължение на половин година - събота, 19:30 ч.
Събота, 6 юни, 19:30 ч.

тема: Съкровището


автор: Марин Николов
оператор: Владислав Топчиев

Защо уникално за България златно съкровище от 3-и в. беше укривано то властите в продължение на половин година. Находката беше спасена при съвместна акция на Районната прокуратура в Несебър и сектора за борба с организираната престъпност в Бургас. Подобни заглавия излязоха в няколко вестника от началото на април, когато полицията в морския град даде пресконференция.

Над 200 грама антични златни накити, керамични съдове и дребни метални предмети излезли по случайност при изходни работи за строеж на хотел в новия Несебър, но собственикът ги криел с месеци, съобщават още полицаите от Областната дирекция в Бургас. Не поясняват от къде са разбрали за укриваното съкровище, което засега е единствено по рода си в земите на някогашната древногръцка колония Месемврия – днешен Несебър. Не казват кой е и собственикът на бъдещия хотел, нито мястото му. Обявяват само, че не се противял, а го предал доброволно.

В музея на Несебър, където съкровището е предадено, също мълчат. Засега Районната прокуратура не е образувала наказателно производство срещу мистериозния укривател. Екипът ни обаче успя да намери строежа, в чиито основи е заблестяла древната находка. Открихме и собственика, който по това време почиваше на лозето си, близо до Несебър...
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

„Когато миналото поостане” в „Темата на NOVA“

В програмата:

19:20 30.03.2024
Тв програма NOVA
20:45 30.03.2024
Тв програма NOVA NEWS