Архив Отечествен фронт

„Отечествен фронт” - 30 май 2009 г., от 18:00 ч

Добави коментар

„Американски сирак” или история за пропуснатия златен шанс ще разкаже „Отечествен фронт” - 30 май 2009 г., от 18:00 ч
Американски сиракВ последната събота на май от 18:00 социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” ще разкаже историята на един български сирак - Захария Джефри Фокс - имал късмета да бъде осиновен от могъща американска фамилия в щата Аризона.

Захария Джефри Фокс е всъщност Валентин Иванов Пенчев.
Но Валентин не могъл да стане Захария, а си останал Валентин, който в дома за сираци в България, където е отгледан, е свикнал да изнасилва сестра си.

„Историята, която ви разказвам днес е за една държава, въплътена в едно момче – невъзпитано като България, объркано като България, мръсно като България и глупаво като България!” – разказва Мартин Карбовски.

– „Съдбата на един човек толкова да си прилича със съдбата на една държава – просто рядко се случва! Това е историята на пропуснатия шанс! Това е историята на България в Европейския съюз – да те вземат, да ти помагат, да ти дават всичко, обаче ти едно да си знаеш – инстинкта на животното, което не е получило шанса да се цивилизова! А може би няма и да го получи!”

Валентин е роден в с. Здравец преди деветнадесет години. Първите четиринадесет години от живота му преминават из домовете за сираци в България. Един ден съдбата му поднася невероятен шанс - заможната американска фамилия Фокс го осиновява заедно две от сестрите му. Историята на голямото семейство Фокс започва през 1994 година, когато Джефри и Шона сключват брак. От 2001 година Джефри Фокс е оторизиран пастор и двамата живеят в град Меса, щата Аризона.

Американски сирак


През ’97 г. осиновяват първото си дете и както самите те казват от този момент нещата започват да излизат извън контрол. Днес семейство Фокс има шест осиновени и едно свое дете и засега са решили да престанат малко с осиновяванията. Джефри Фокс казва, че обожава България и признава с огромно съжаление, че не може да осинови всички български сираци, но поне успява да им изпраща обувки и дрехи. Прави го единствено, за да може тези деца да знаят, че на някой му пука за тях и че Господ не ги е забравил. В Америка Валентин става Захария и получава собствена стая и всичко, за което може да мечтае – семейство, образование, топли вечери, играчки. В началото има дори собствен преводач...

Един ден обаче той изнасилва 13-годишната си сестра, а по-късно посяга и на втората, която е едва на осем.
Затова семейство Фокс го връща обратно в България.

В момента Захария живее по улиците на с. Здравец, спи по пейки, шахти и спирки, яде хляб и кренвирши и си спомня за топлите вечери у семейство Фокс. Не желае да говори за биологичните си родители, които са живи и са в същото село. Захария Джефри Фокс иска да се върне в Америка, но американските му осиновители вече не го искат!

„Днес ви разказвам една човешка история, която страшно много прилича на историята на моята страна в последните десет години – особено в последните две.” – коментира Карбовски. – „Няма по-голяма глупост от това да изпуснеш божествения и исторически шанс. Но българите са тарикати – те изпускат шанса да бъдат нормални така, както Захария Джефри Фокс е изпуснал шанса да стане американец и да има всичко, за което е мечтал!...

Захария Джефри Фокс няма да има друг шанс да стане американец, колкото и писма да напише до бившите си осиновители. Той е българската диагноза – заради нашата тарикатщина, заради нашата диващина, заради нашата глупост, заради нашата невъзможност да живеем в цивилизован свят... Захария и България са две еднакви съдби, случили се по едно и също време. И все пак ето ви малко оптимизъм – Захария никога няма да стане американец, но България все още има шанса да стане нормална страна!...”

„Отечествен фронт”, събота, 30 май 2009 г., от 18:00 по Нова телевизия.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт , Американски сирак

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”