Темата на Нова

„Темата на Нова" - неделя, 19:30 ч.

NOVA • От 0/5

„Темата на Нова": „За неограничените възможности на съвременния бизнесмен” - неделя, 19:30 ч.
„Темата на Нова": „За неограничените възможности на съвременния бизнесмен” - неделя, 19:30 ч.
Неделя, 26 април, 19:30 ч.

тема: За неограничените възможности на съвременния бизнесмен


автор: Диляна Гайтанджиева
оператори: Десислав Митов


Възможностите на съвремения бизнесмен - построяване на търговски комплекс върху исторически паметници и как да си направим частно пристанище в гранична зона

Преди 14 века, на брега на Дунав минава Аспарух и създава българската държава. Днес от древната крепост на античния град Дръстър (сега Силистра) не е останало почти нищо. Тя е полуразрушена, а от там минават багери и фадроми на новостроящ се върху археологическите находки търговски център. Той се издига непосредствено до античната крепостна стена. Именно през нея, за нуждите на сградата, ще минава и подлез за пешеходци – бъдещи клиенти на МОЛ-а.

Подписка срещу строежа върху археологическите находки е правена неведнъж от граждани на Силистра, твърдят местните хора. Резултат не е имало.

Според археолозите сградата попада в т.нар. първа зона на археологическия резерват „Дръстър-Дуросторум”, където се предполага, че са се намирали лятната резиденция на българските владетели от 9-10 век и патриаршията на града. Затова тук строителство може да се извършва, но под много строг контрол заради наличието на ценни археологически паметници, част от които тепърва се откриват.

Въпреки протеста, строежът се е сдобил с разрешителни от всички отговорни институции – общината и Националният институт за паметниците на културата. Инвеститор и собственик на новостроящия се МОЛ е бизнесмен и общински съветник в Силистра.

Още за Темата на NOVA

12:30
29.02.2020
Темата на NOVA
19:20
01.03.2020
Темата на NOVA
12:30
07.03.2020
Темата на NOVA

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за „Темата на Нова" - неделя, 19:30 ч. (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg