Отечествен фронт

Емиграцията изравнява хората

NOVA • От 0/5

Емиграцията изравнява хората
Емиграцията изравнява хората

Емиграцията изравнява хората

Емиграцията изравнява хората - неграмотните цигани и училите пет и преподавали петнадесет години учителки стават равни и по селскостопанската работа, която вършат, и по парите, които получават за нея.

Историите на една циганска фамилия, емигрирала в Гърция, за да изкарва прехраната си, работейки на полето и на една група български учителки, работещи в складове за портокали, чесън и лук в Испания, доказват това.

Семейството на Анка от няколко години живее и работи легално в южната ни съседка


Семейството на Анка от няколко години живее и работи легално в южната ни съседка. За тези години Анка е успяла да купи къща в родното си село, сега събира средства за ремонта й. Парите си ромската фамилия изкарва като работи на полето и в завод за компоти. И въпреки че се чувстват като бели хора и се радват на нормалното отношение, което получават в Гърция, всички те искат да се върнат и да живеят в България.

те преподават в българското неделно училище в Хатива


Група горди български учителки изкарва прехраната си в Испания, работейки в парници за домати, в складове за лук и чесън, в цехове за пури или чистейки къщи.
Освен всичко това те преподават в българското неделно училище в Хатива. По последни данни на испанския статистически институт в Испания има 19600 българчета в учебна възраст. В цяла Испания има седем български училища, в които се обучават едва 500 българчета. Децата, които обучават, учат българския като чужд език и не искат да живеят в България. Затова не е чудно, че на въпросите отговарят със “Si” вместо с „да” и пишат „Ivan” вместо „Иван”.По-младите учителки изобщо не правят планове да се връщат – там те имат апартамент и нова кола, а по-възрастните мечтаят за европенсия, която да получават в България.


Нашето простичко проучване ни кара да мислим, че у нас ще се върнат само циганите-патриоти и учителите-пенсионери. Нормалният човек и циганин да е, и учител да е, ще избере да търси щастието извън страната, в която и циганите, и учителите са еднакво нещастни. И принудени да бягат. А когато избяга и последният учител, тогава нашето предаването ще е на друг език. Затова: учете чужди езици – ще ви потрябват и у дома!

„Емигранти”, събота, 28 март 2009 година, 18:00 часа,

Още за Eмигранти, Мартин Карбовски

Какво е твоето мнение?

Виж мнения за Емиграцията изравнява хората (0 коментара)

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg