Актуално bTV Документите

bTV Документите: „Историята на лента” - Епизод 2: „Сърп, камера и чук”

Добави коментар

Какво е уловило окото на кинокамерата у нас от раждането на седмото изкуство до първата половина на 20-ти век – неделя от 15.00 часа в bTV Документите.

През 2005-та година Министерството на културата отпусна около половин милион лева за спасяването на българския филмов архив.
Четири години по-късно най-старите и леснозапалими ленти вече са реставрирани и прехвърлени върху дигитални носители. От три поколения насам ние сме първите, които ще видим забравени кадри, събития и личности от българската история. Какво е уловило окото на кинокамерата у нас от раждането на седмото изкуство до първата половина на 20-ти век – зрителите ще разберат тази неделя от 15.00 часа в bTV Документите.



Във втората част от документалната поредица на Борислав Лазаров „Историята на лента” – „Сърп, камера и чук” - ще бъдат показани уникални кадри, съхранени благодарение на усилията на Българската национална филмотека – влизането на Червената армия в България на 9 септември 1944 г. и установяването на новия комунистически режим. Оцелелите до днес ленти показват за първи път лица, събития и места, които не сме виждали повече от 60 години.

Историци, изследователи и историци на киното в България ще припомнят най-значимите мигове от нашата история, които са запазени върху архивните ленти. Някои от събитията са променили живота на хората от онова време, други ще извикат у зрителите доста усмивки, а трети ще припомнят как е изглеждала България след 9-ти септември 1944-та.

Двата епизода от поредицата „Историята на лента” са осъществени с изключителното съдействие на Българската национална филмотека, която тази година чества 50 години от своето основаване. Въпреки комунистическата идеология и революционния патос в документалните ленти е показана нашата страна – такава, каквато някои ще видят за първи път, а други все още помнят.

Сценарист и режисьор на поредицата „Историята на лента” е Борислав Лазаров, оператор е Бисер Босилин, а продуцент - Венелин Петков

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: bTV Документите

Канна Рачева за „Следите на парите”

Куентин Тарантино и Луси Лиу в bTV Документите

„bTV Документите” стартират с „Македония – последният проект на Коминтерна”

„bTV Документите” стартира на 1 февруари, събота, в 22.30 часа по bTV

bTV Документите с филми за нелегалната търговия с културни и исторически ценности, събота, 13 март от 22:30 ч.