Архив Отечествен фронт

„Емигранти” с Мартин Карбовски - 28 февруари

1 коментар

Светослав Пеев - най-успешният емигрант в първия сезон на проекта „Емигранти” с Мартин Карбовски - 28 февруари, събота 18:00 часа
Светослав Пеев - най-успешният емигрант в първия сезон на проекта „Емигранти” с Мартин Карбовски - 28 февруари, събота 18:00 часа

Колко струва къща от 400 кв.м. в Австрия - на 60 км от Виена, с двор, три гаража и винена изба?
Такава е къщата, която си е купил Светослав Пеев - най-успешният емигрант в първия сезон на проекта „Емигранти” с Мартин Карбовски. За нея той е платил тридесет хиляди евро. А иначе Светльо Пеев е емигрирал... на гробищата. Австрийските гробища. Там е намерил всичко онова, което му е нужно – тишина, спокойствие, красота, свещи, цветя, романтика и пари. Доста пари, които той изкарва, чукайки буквичка по буквичка имената на починалите австрийци върху надгробните им паметници. И не пести златото за буквичките – защото там, на австрийските гробища материалите не трябва да се пестят.

Светослав Пеев е на 42 години. Роден е в Пловдив. След като завършва автотранспортното училище там, кара две години тролей, една година – такси, а след това в продължение на пет години работи на три места едновременно, за да издържа семейството си. На 33-годишна възраст решава да избяга в Южна Африка, но не успява да се установи там. Близък на семейството му предлага да замине в Австрия и да се научи да прави буквичките върху надгробните плочи.

Светльо решава да опита нещо абсолютно ново за него и се захваща с уникалната професия да изчуква буква по буква имената на починали австрийци върху надгробните им плочи. Традициите в Австрия са много различни от нашите – австрийските гробища имат правилник, който всички спазват, починалите членове на рода се погребват в един и същи гроб като имената им се дописват върху надгробната плоча, а самите погребения са организирани по съвсем различен начин.

Светослав Пеев - най-успешният емигрант в първия сезон на проекта „Емигранти” с Мартин Карбовски - 28 февруари, събота 18:00 часа


„Дори камбаната, когато бие – не бие на тъжно. Бие на радост някак!” – разказва Светльо. Той няма ателие, в което работи – традицията в Австрия е да не се демонтират надгробните паметници - името на починалия член на фамилията се добавя на място - на самото гробище. Така, заедно със съпругата си Рени и едната им дъщеря, Светослав Пеев пътува с инструментите си из цяла Австрия. Нощуват в семейния микробус, паркиран до гробището.

„Където е мъжът, там – и жената!” – казва съпругата на Светльо, която заминава за Австрия година след мъжа си. За уникалната си професия и усиления си труд Светльо печели средно по три-четири хиляди евро на месец, а работата му харесва – смее се много и има страхотно чувство за хумор. Не се притеснява да работи по гробищата – казва, че е работил до четири часа сутринта и не е имал проблем и че се страхува само от живите, а не от мъртвите, въпреки че е имал среща с призрака на жена, чието име гравирал в момента. Получавайки заплата, каквато получава и един австрийски инженер например, Светльо Пеев и неговата история са най-добрия съвет към всички бъдещи емигранти - ако ще бягате – идете там с нещо, което можете само вие!

Докато австрийските пенсионери на възрастта на родителите на Светослав Пеев обикалят света с бели панталони, леля Генка и чичо Васко живеят в с. Отец Паисиево, Пловдивско и не разбират емиграцията – те искат синът им Светльо да им помага в прекопаването на двора или в приготвянето на зимнината.

Лошата новина за тях е, че купувайки си къща в Австрия, синът им най-вероятно няма да се върне в България:
„Започвам да пускам корени тук – просто нямам избор!” – признава Светльо. – „България е държавата, в която винаги съм искал да живея - обаче нещо не се сработват политиците с българския народ! Не знам защо така се получава!” Родителите му също не знаят защо е така. „Искаме много да сме заедно!” – проплаква леля Генка. – „Но – такъв е животът! Светле, ако искате да се връщате – връщайте се! Ако там ви е добре – стойте си там! За нас няма да мислите въобще – ние горе-долу ще се справяме докато можем. И дано от крак да идем!...”
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Мартин Карбовски , Къщурка в Австрия , Eмигранти

Косьо Филипов ще води предаването на Мартин Карбовски

Плевенчанката Зара: Гордея се, че снимах "катерицата си"

Мартин Карбовски и Косьо Филипов с ежедневно предаване Дневен ред по TV7

Забавна, красива, хаплива и музикална новогодишна програма по ТВ 7

Карбовски в ефира на TV7