Архив Рейтинг

Тестване на пилотното предаване от поредицата „Емигранти”

2 коментара

Тестване на пилотното предаване от поредицата „Емигранти”
Емигранти с Мартин КарбовскиНа участниците се пуска един епизод от „Емигранти” с продължителност 50 минути. По време на предаването те следят с интерес случващото се на екрана.

Първото впечатление е, че всички са силно развълнувани и емоционално ангажирани със съдбата на героя. Чувствата са толкова силни, че непосредствено след края на епизода коментарите са невъзможни.

Като цяло предаването много се харесва на всички. При обсъждането специално внимание се отделя на Мартин Карбовски. Може да се каже, че не е оставил нито един от участниците безразлични – мненията са силно поляризирани – в единия полюс е мнението: „По време на предаването минах през всякакви емоции – яд, недоумение, дори и досада от грубостта му – направо измъчваше човека.”, а в другия: „Карбовски е провокативен, но той не провокира толкова героя си, колкото нас – зрителите. Напротив, към героя той е внимателен и през цялото време му показва, че е на негова страна. Показва му колко го уважава и колко съжалява, че съдбата му се е развила по този тъжен начин.”

Участниците оценяват положително всички елементи на филма – музика, говор зад кадър, успоредните разкази на героя и неговите родители. Общото мнение е, че не само подборът на емигранта, но и елементите допринасят за силното въздействие върху зрителите.
    
И в двете дискусии спонтанно се прави сравнение с „Другата България” по бTV. Дава се предимство на „Емигранти”. То се приема като „по-истинско, „Другата България” е сладникава”, „представя нещата прекалено розови”, „това предаване е съвършено различно, показва нещата, каквито са, точно това са нашите емигранти, не всички са преуспели като тези в „Другата България”.
    
Съдбата на главния герой предизвиква симпатия.
Харесват го и му съчувстват през цялото време. Предаването приковава вниманието на зрителя с всичките си основни елементи – темата, съдбата на главния герой, интерпретацията на водещия и гласът зад кадър.
    
В края на дискусията всички са категорични, че предаването ще има успех и споделят, че с нетърпение очакват неговото излизане на екран. Като най-подходящо време за излъчването на поредицата се посочва делничен ден след 19:00ч. („защото преди това хората не са се прибрали”) или в неделя в 17:30 ч. („Както беше „Всяка неделя”. Бяхме свикнали, че по това време се гледа това предаване. Хората са си по домовете – къпят се и се приготвят за седмицата, вкъщи са и гледат телевизия.”)
    
Участниците са помолени да оценят по скала от едно до десет (където „1” е „Не ми харесва”, а „10” е „Много ми харесва”) предаването като цяло, водещия, главните герои и дали биха гледали предаването.

Максималният сбор за всеки един критерий е 140.
Оценките и от двете фокус-групи са изцяло в положителния спектър на скалата. Много от участниците поставят максимални оценки 10.
  • Сборът на оценките за предаването като цяло е 114, а средната е 8.1.
  • Сборът на оценките за водещия е 111, а средната е 7.9.
  • Сборът на оценките за главните герои е 118, а средната е 8.4.
  • Сборът на оценките за желанието да гледат предаването е 120 или 8.6 средна оценка.
  • Средната оценка на теста на епизода на „Емигранти” е 8.3 по десетобалната система.
Епизодът от „Емигранти” се харесва много на участниците във фокус-групите. Без изключение те са силно развълнувани от филма.
Музиката и дикторският текст се приемат като част от елементите, които засилват силното въздействие.
Водещият провокира противоположни мнения и преживявания у зрителите, което пък от своя страна поддържа интереса към предаването.
Всички участници във фокус-групите са единодушни, че предаването ще има успех.


Изследването е поведено на 18 и 19 декември 2008 г. от Институт за маркетинг и социални изследвания МБМД в гр. София. Проведени са две фокус-групи. В първата участниците са на възраст между 18 и 40 години, а във втората – между 30 и 49 години.






Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Eмигранти

„Емигранти”: Продан Христов се отказва?

„Емигранти”: Когато бях овчарче... купих компютър на децата си, петък, 16 април

„Емигранти”: Емиграцията на красивите българки, петък, 9 април, 23:30 часа, Нова ТВ

„Емигранти” на Мартин Карбовски вече в петък, 2април 23:30ч.

Истински турски сериал в „Емигранти”, понеделник, 15 март, 21:00 часа