Жените с Марта Вачкова

„Жените” празнуват Банго Василий със Сали Ибрахим и Софи Маринова

БНТ 1 • От 0/5

Водещата Марта ВачковаНа Василица специални гости в женското токшоу по БНТ1 – „Жените”, ще бъдат:  ромската поетеса Сали Ибрахим, гласовитата попфолк певица Софи Маринова и етноложката Лиляна Ковачева.

В първата част на предаването водещата Марта Вачкова ще посети дома на Сали Ибрахим, за да научи повече за ромските традиции по време на големия празник Банго Василий. Двете заедно ще готвят сарми и ще рецитират поезия на цигански. Според членовете на семейството на на Сали Марта е „добър човек с циганска душа”.

Във втората на част на „Жените” на 14 януари етноложката Лиляна Ковачева разказва легендата за Банго Василий и обяснява защо на този празник трябва да се яде птиче месо. Тя ще изпее една от най-старите традиционни цигански песни, посветени на празника.


Легендата разказва за свети Василий, спасил циганския род от удавяне в бурното море. Дълбоките води щели да погълнат циганите, но старецът им изпратил ято гъски. Циганите се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица (известен е още и като циганската Нова година). Традицията повелява циганите да посрещнат Новата година със семейството си в домашна обстановка. Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Циганите посрещат гости след настъпването на Новата година, като се надяват първият гост, влязъл в дома им да е добър човек и да носи късмет.

Циганската перла Софи Маринова ще поздрави ромите за празника с песен по текст на Сали Ибрахим. Тя ще обяви, че новият й албум ще бъде на пазара на Свети Валентин.

„Ромите искат да се променят, но трябва и средата да им помогне”, споделя в края на предаването екзотичната изпълнителка.

Женското ток-шоу по БНТ1 с водещ Марта Вачкова се излъчва от понеделник до четвъртък от 11:00 часа преди обяд.

Още за Жените, Марта Вачкова

13:00
06.04.2020
Да напуснеш общността на амишите: Да постъпиш правилно (Breaking Amish: Make Things Right) Мат и Бейтс се връщат при амишите и менонитите, за да се борят за жените, които обичат. Бейтс посещава майка си, която не е виждал, откакто е напуснал дома си. (AL)
22:00
07.04.2020
Жените на Третия райх - Франция, документален филм, 2018 г.
03:00
08.04.2020
Жените на Третия райх - Франция, документален филм, 2018 г.

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg