Актуално Темата на Нова

„Темата на Нова": Дипломация или балкански пазарлък - събота, 19:45 ч.

Добави коментар

„Темата на Нова": Дипломация или балкански пазарлък - събота, 19:45 ч.
„Темата на НоваСъбота, 13 декември, 19:45 ч.

тема: Дипломация или балкански пазарлък?
автор: Христо Калоферов, Анелия Игнатова
оператори: Димитър Василев, Владимир Адев, Никола Александров



България настоява за 3 нови пункта по границата с Гърция. Преговори или пазарлъци са това и какво иска в замяна гръцката страна...

В момента по границата ни с Гърция работят три пункта: Кулата-Промахон, Илинден-Ексохи и Свиленград-Орменион. Повече от 10 години правителствата на двете държави преговарят за откриването на още 3 пункта: Ивайловград-Кипринос, Маказа-Нимфеа, който да свърже Кърджали и Комотини, както и Златоград-Термес.

В момента, в който българските официални лица заговорят за пунктове и пътищата към границата, гръцките местни и държавни власти започват да говорят за реките Струма, Марица, Арда и Места.

„Претенциите са коректни, чистата природа не е претенция само на една община, но е претенция на цялата планета, коментира Димитрис Тумбанос - съветник по европейските проекти на областна администрация Драма. 100% съществува видимо замърсяване на Места, като пластмасови битови отпадъци. Нашите изследвания показаха и тежки радиоактивни метали. Управлението на водите трябва да е национална политика."

Според изследванията на солунски учени Места е замърсена с тежки метали и радиоактивни отпадъци от урановата мина в село Елешница.

Димчо Михалевски, заместник-министър на регионалното развитие на България, коментира: "Българското правителство е завършило преди 2 години рекултивацията на урановата мина в Елешница, изградена е пречиствателна станция за пречистване на дренажните води, така че рисковете са контрулируеми, българското правителство ги наблюдава и не би следвало това да безпокои нашите партньори.”
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Темата на NOVA

„Съдби за продан” в „Темата на NOVA“

„Новата вълна” в „Темата на NOVA”

„Да уловиш слънцето” в „Темата на NOVA”

„Ничии и свои“ в „Темата на NOVA“

„В лабиринта на ТЕЛК” в „Темата на NOVA“

В програмата:

19:20 27.04.2024
Тв програма NOVA
20:45 27.04.2024
Тв програма NOVA NEWS