Архив Отечествен фронт

Тази събота (20.09) в „Отечествен фронт” - Къщата на ужасите

Добави коментар

Тази събота „Отечествен фронт” ще разкаже историята на Къщата на ужасите...

Къщата на ужасите В първото си издание от новия телевизионен сезон социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” ще разкаже историята на Къщата на ужасите - една метафора за целия ни живот и най-вече за онази му част, която политиците и учените глави наричат битово насилие.

„Битово насилие е липсата на човешки образ!” – коментира Мартин Карбовски. – „Това са процесите на вживотняване на хората у нас.”

Историята на Къщата на ужасите е страшна не защото някой е бил убит, а заради това как е бил убит, заровен, местен и подробностите за това издават тоталната липса на човешки образ в последвалите събития. Петър убива братовчед си Иван с брадва - прави го в къща, пълна с деца, в която никой нищо не знае и не е чул. Двама от братята на убития и убиецът му го заравят в двора, а майка му с години мисли, че синът ѝ е в чужбина и сади зелен лук там, където е погребан.


„Хората, които интервюирахме, докато работехме по случая с Къщата на ужасите, само приличат на хора.” – разказва Мартин Карбовски. – „Събитията и подробностите издават тоталната липса на човешки образ... Свидетелите на престъплението говорят. Дали са само свидетели, дали не са и съучастници - ще отсъдите вие... В нашата документална работа има един феномен. Каквато и тайна да търсим, колкото и хората да говорят мъгляво и да се опитват да излъжат нас и камерата - в един момент се случва така, че истината идва и иска да излезе. Приемете в това божията намеса – винаги се намира някой, който истината го напъва и няма как да я скрие. Докато говорихме с майката и се чудехме дали не ни лъже, братът на убитият Иван, който преди това категорично отказа да се снима, дойде при нас и каза: „Оставете майка ми! Аз ще ви кажа всичко!”

Братът на убития Иван е ученик и ние ще скрием лицето и името му. Но той си остава простото доказателство, че няма истина, която остава скрита. Ключов свидетел в историята с Къщата на ужасите е бащата на Иван - той разкрива подробностите, мотивите, причините и повода за едно клане - балканско клане. „Преди да се случи точно това убийство убиецът е биел доста често хората покрай себе си!” – коментира Мартин Карбовски. – „Нещата сякаш се обръщат. Това е типичната провинциална история – някой някого е тормозил и един ден тормозеният хваща брадвата. Всъщност какво толкова се е случило? Изпълнява се казваната всеки ден мантра:

„Аз на тебе ше ти еба майката!” или „Аз тебе ше те пречукам някой ден!” На фона на всичко това има една майка, която вярва, че синът ѝ е в чужбина, и докато той не се обажда никакъв тя сади лук там, където той е заровен. Както се казва в такива случаи – ни вест, ни кост, освен един малък гръбначен прешлен останал извън вниманието на полицията. И последно – чакаме правосъдие по този случай. Да убиеш някого у нас се приема за нормално. Но никога няма да приемем, че след това можеш да се отървеш толкова лесно. Не може така да ви мързи – осъдете убиеца! Иначе Къщата на ужасите ще продължава да бъде ваш дом!”

Димитър Димов Димитров,

Екипът на „Отечествен фронт” издирва Димитър Димов Димитров, роден на 2 декември 1958 година в гр.Казанлък. Молим всички, които имат някаква информация за него, да се свържат с предаването на адрес: София, бул.”Климент Охридски” 14 или на otechestven_front@teleman.us

 „Отечествен фронт”, събота, 20 септември 2008 г., 18:15 по Нова телевизия.

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”