Темата на Нова

„От килийното училище до днес“ в „Темата на NOVA“

0/5

„От килийното училище до днес“ в „Темата на NOVA“

ази седмица, на празника на славянската писменост, просвета и култура, в „Темата на NOVA“ авторът Ани Салич и операторът Росен Илиев разказват за дългия път, който извървява българското образование у нас от времето на килийните училища до днешни дни, когато се налага децата да се обучават онлайн.


От 15-ти до 18-ти век децата учат предимно в черкви и манастири, като до средата на 18-ти век в България има над 100 килийни училища. Последвалите промени в обществените прослойки обуславят нуждата от поява на елино-българските, класните, взаимните и девическите училища.

 

Така Освобождението сварва България с 1500 училища и нужда от реформа в структурата на просветата, като през 1880 г. е създаден първият закон за образованието. Как да се преподава се питат и следващите български правителства, които експериментират с нови учебни програми.


През 20-ти век следват трудни времена с войни и комунистически режим, като устройството на образованието и учебния материал отново се променят. Въпреки обстоятелствата, то остава важна част от развитието и бъдещето на поколенията. В днешни дни световната пандемия от COVID-19 налага обучението на учениците да премине онлайн, което за пореден път поставя образованието пред изпитание, но и доказва способността за бърза и успешна адаптивност на системата. 


Гледайте „От килийното училище до днес“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 24 май, веднага след централната емисия новини.

Още за Темата на NOVA

12:30
28.11.2020
Темата на NOVA
19:20
29.11.2020
Темата на NOVA
12:30
05.12.2020
Темата на NOVA

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg