В програмата

„Наука, по-стара от държавата“ в „Темата на NOVA“

0/5

„Наука, по-стара от държавата“ в „Темата на NOVA“

"Науката е великолепно нещо, ако не се налага човек да си изкарва хляба с нея." Тези думи принадлежат на един от гениите на човечеството - Айнщайн. И въпреки, че не са казани за родината ни, вероятно хиляди наши учени ще се съгласят с тях още сега. Тези, които бягат зад граница, за да получат по-добро финансиране на проектите си. И тези, които остават, за да купуват със свои средства оборудване за експериментите си.


Между емигрантите и ентусиастите науката в България отбеляза 150 години. Това я прави по-стара от държавата ни. По-стара от много държави в света. Наука с минало и настояще.


Младите хора, с които авторът Ивомира Пехливанова и операторите Димитър Василев и Андрей Стоилов срещат зрителите на връх студентския празник в „Темата на NOVA”, не искат да ги наричаме учени. Когато кажат, че работят в БАН, често получават въпроса: "В банка ли, в коя банка?".


А те определят себе си като изобретатели, изследователи, откриватели. Също и търсачи - на новото и непознатото. На онова, което никой все още не е написал в книгите. Свързва ги това, че са на 30 години и вече със свои патенти и награди.


Но достатъчни ли са тримата герои, за да успее науката у нас да се похвали със същите успехи след още век и половина?


Историята на Българската академия на науките, която се превръща в духовно и културно ядро на българския народ, започва през далечната 1869 година в румънския град Браила. 150 години по-късно това идеалистично начинание носи редица поводи за гордост на България, но и много въпроси за бъдещето.


Гледайте „Наука, по-стара от държавата“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 8 декември, веднага след централната емисия новини.
 

Още за Темата на NOVA

12:30
11.07.2020
Темата на NOVA
19:20
12.07.2020
Темата на NOVA
12:30
18.07.2020
Темата на NOVA

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg