В програмата

„Ловците на храна“ Chef Андре Токев и Събин Ранков събират мултинационални коледни ястия

0/5

На връх Коледа от 12:30 часа „Ловците на храна“ Chef Андре Токев и Събин Ранков ще отведат зрителите на bTV на едно много приятно празнично пътешествие в пловдивския регион. Множеството националности и религии предопределят и разнообразието на истории и рецепти, а на масата ще цари микс от вкусовете на народите.

„Ловците на храна“ ще посетят стария Пловдив – един от малкото градове в България, запазили облика си от миналите векове. Събин ще се наеме да посреща и настанява гостите, да запали камината и да намери най-хубавата туршия. През това време журито на MasterChef ще приготви микс от фондю и шунка, като съчетае в едно френската и английската традиция. Той ще сподели пред зрителите на bTV, че се е запалил по рецептата по време на двугодишната си работа като главен готвач във Франция, а тайната е да се комбинират само твърди, планински сирена. Шоколадовият десерт е неизменна част от празничната трапеза, а Chef Токев ще предложи вариация на брауни без брашно и захар.

Първият гост на Андре – Сара, ще нагости „ловците на храна“ с домашни понички, традиционни за посрещането на празника на светлината Ханука - еквивалентът на Коледа в Израел. На трапезата се слагат интернационални ястия като пържена грис халва, палачинки от картофи, а децата получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни. Chef Алекс Иванчев ще приготви бърз вариянт на щолен и джинджърбред, чиято първа рецепта датира от 2400 г. пр. Хр. в Гърция.

Следващият гост на Chef Токев - Марко Лукиари, ще демонстрира как се правят спагети с миди Вонголе и струфоли по оригинална италианска коледна рецепта. Фания ще сготви сельодка „под шуба“, зимна салата и тържествения десерт чак-чак, които руснаците слагат на масата на 6 януари, според григорианския календар. Андре и Хари ще покажат на зрителите на bTV и типичните арменски кнедли с плънка от пуешко – мантъ. А Събин и неговите приятели Яшко и Кольо ще се погрижат за питката, домашното вино и доброто настроение на трапезата.

Chef Токев ще посети едно от най-високите и красиви места в Пловдив – Небет Тепе. Култовото място е населено преди 8 хиляди години, а акрополът му е бил свещен за траки и гърци. Подобен на него е и акрополът в Атина, но този в Пловдив е по-стар. Първото селище възниква в праисторическо време и е било много добре укрепено. Плодородните почви около река Марица са привлекли беси, римляни, византийци, българи и османци. През 342 г. пр. Хр. Филип Македонски превзема стратегическия град и го кръщава Филипополис. През вековното си съществуване той се превръща в център на всички религии.

  • Какъв подарък ще получи Събин за Коледа, защо евреите пържат всичко за Ханука, какви са израелските традиции и как те се преплитат с християнските и европейските?
  • Какъв е бил пътят на Chef Алекс Иванчев до елита на сладкарите в България, защо коледният щолен символизира увито бебе и какъв личен подарък можем да приготвим за близките си?
  • Какъв е ароматът на Неаполи на Рождество Христово, коя е родината на шницела и къде арменците крият паричката за богатство през цялата година?
  • Всичко това и много празнично настроение - в специалния, удължен коледен епизод на „Ловци на храна“ на 24 декември от 12:30 часа по bTV

Още за Ловци на храна

Не пропускайте

ТВ анонси

Популярно в poTV.bg