Актуално В програмата

„Ловци на храна”: Как се прави автентично родопско чеверме

Добави коментар

Chef Андре Токев и Събин Ранков опитват автентично родопско чеверме в село Река – тази неделя 26 ноември от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV

В неделя 26 ноември от 12:30 часа Chef Андре Токев и Събин Ранков ще покажат на зрителите на „Ловците на храна” по bTV традиционната кухня в красивото родопско село Река. Две реки, три водопада и невероятна гледка към Момчиловата крепост, допълват атмосферата на природосъобразен начин на живот, местно производство на продукти и приказни планини, пълни с дивеч.

Как се прави автентично родопско чеверме

Любезният домакин Замфир ще посрещне „ловците на храна“ в планинска вила и ще им приготви апетитно чеверме. Той ще сподели с кулинарите, че тайната на вкусното месо е то да престои поне ден преди печене, след това да се осоли и зашие с мека тел. Приятелят му – Захари ще допълни, че особено важно е да се поддържа определена скорост на въртене, за да не загори и периодично да се намазва с лойта на живтотното, за да не изсъхне. Домакинът ще разкрие и как местните употребяват вътрешностите на ярето – всички продукти се запържват и се напълват в обърнатото наопаки шкембе. Към тях се прибавят лук, гъби, магданоз и ориз, шкембето се завръзва и се пече на фурна или директно на чевермето. За гарнитура, Замфир ще предложи на Chef Токев предварително консервиран зелен фасул, който се добавя към запържен лук, доматена салца, масло и чеснова смес за шкембе.

Как се прави автентично родопско чеверме

Докато месото се пече Chef Токев ще се качи на височина от 1215 метра, за да посети Момчиловата крепост. Според преданията Момчил войвода е бил защитник на Родопите, а с исполинския си ръст от над 2 метра е респектирал османците и си е спечелил прозвището „минарето“. Стопанисвал е мандра в полите на планината, а според легендите е изградил и млекопровод с каменни тръби.

Момчиловата крепост

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Ловци на храна

“Ловци на храна” продължава с невероятен „стрийт фууд тур“ из Неапол

“Ловци на храна” представя вълнуващи, вкусни и цветни епизоди от слънчева Италия

Тази неделя по bTV „Ловци на храна“ тръгва по пътя на бирата в Лом

​ Chef Андре Токев се завръща с нов сезон на “Ловци на храна” тази есен по bTV

Специален коледен епизод на “Ловци на храна”