Актуално В програмата

Как се правят захарни петлета в Сенник с Chef Андре Токев и Събин Ранков

Добави коментар

Chef Андре Токев и Събин Ранков гостуват на „ловци на трофей“ в Севлиевско – в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV

В неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят знатни домакини – „ловци на трофеи“ в Севлиевска област. Кулинарите ще се запознаят с процеса на производство на кисело мляко във Велковци, ще разберат как се правят захарни петлета в Сенник, ще видят истинските цветове на историята в средновековния град-крепост Хотлич и ще опитат новия прочит на старинните български ястия с охлюви.

Отдаден на мисията да колекционира характерни, дори и позабравени рецепти, журито на MasterChef ще се впусне да открива тайните на сладките и солени специалитети, характирни за региона. Той ще се наслади на автентичен боб в гърне с джоджен и калоферче, армански пълнени чушки, домашна пита и баница „със зелено“, докато неговото „острие“ Събин се радва на певческия талант на бабите.

 

Носителите на второ и трето място от Празника на тиквата в Севлиево ще посрещнат Андре и Събин в село Сенник, за да им покажат как се правят любимите на децата захарни петлета.

захарни петлета

Усет, желание и бързина, комбинирани с килограм захар, малко вода и оцет за еластичност, се предават като точна пропорция от априлски майстор през 70-те години до домакините на „Ловци на храна“, за да се превърнат в над милион сладки изкушения.

захарни петлета

В неделя от 12:30 часа по bTV топ-кулинарят ще научи колко трябва да се разстила врялата смес, за да добие седефен гланц, защо се окачва на гвоздей и кои са трите технични движения, с които добива правилната форма.

захарни петлета

Chef Токев ще научи от любезните си домакини как се приготвят пухкави милинки, ще чуе историите за изложение на над 100 торти по автентични рецепти и „чалъмите“ за вкусна пълнена тиква. Плънката от сварено жито с ванилия, кора от лимон, захар, галета, брашно, орехи, сладко от тиква и сини сливи се слага в суровата тиква, покрива се с хартия и капачето на плодовия зеленчук и се пече поне 3 часа.

Ловци на храна

През това време Андре ще се отбие до близката ферма за охлюви, за да се реваншира на домакините си с модерно ястие по прабългарска рецепта. На 2 декара площ живеят над 600 000 големи сиви охлюви, които се хранят със сух фураж и се комбинират идеално със зелени пиперки, ориз и коприва.

средновековният град-крепост Хоталич

Следваща спирка на Chef Токев ще бъде средновековният град-крепост Хоталич, за да се срещне с археолога на обекта Надежда и да научи повече за тайните на нашите предци. 4 квартала, повече от 90 къщи и няколко хиляди жители разкриват находки от периода на V до края на XVII век. От „кухнята на историята“ готвачът ще набере ароматна дива мента и ще обещае на екипа археолози да приготви авторско ястие, което да кръсти на четвъртия по големина български град през X век.

Попаднал на няколко километра от родното си място – с. Хирево, Събин ще покаже на зрителите на bTV къщата-музей на големия български борец и кечист Дан Колов. Домакините от Сенник ще разкажат предавани през годините любопитни истории за своя роднина и световен шампион. През това време Андре ще приготви ризото от лимец със запържен лук, чушка, чили, тиква и малко сирене, към което ще добави сварени охлюви, сотирани с чесън, мента и люта чушка. 

Каква е разликата между домашното и мандраджийското кисело мляко

Каква е разликата между домашното и мандраджийското кисело мляко, защо домакините на Chef Токев са все още скептични към красивите гурме специалитети и как фермерите спират охлювите да избягат извън загражденията?

Защо мекотелите не присъстват в съвременното меню на българина, как Дан Колов е показвал симпатиите си към момичетата и как е демонстрирал потенциала си на борец в младежките години, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“ по bTV.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Ловци на храна

“Ловци на храна” продължава с невероятен „стрийт фууд тур“ из Неапол

“Ловци на храна” представя вълнуващи, вкусни и цветни епизоди от слънчева Италия

Тази неделя по bTV „Ловци на храна“ тръгва по пътя на бирата в Лом

​ Chef Андре Токев се завръща с нов сезон на “Ловци на храна” тази есен по bTV

Специален коледен епизод на “Ловци на храна”